Nišville pokrenuo inicijativu da Niš bude Evropska prestonica kulture 2025. godine – Ananas Magazin `
KULTURA Nišville pokrenuo inicijativu da Niš bude Evropska prestonica kulture 2025. godine

Nišville pokrenuo inicijativu da Niš bude Evropska prestonica kulture 2025. godine

Nišville Jazz festival uputio je predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici razmotri i donese odluku o kandidaturi našeg grada za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine.

Kako navode iz organizacije Festivala, prethodne inicijative 2011. i 2014. godine nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti. Ali s obzirom da je u međuvremenu Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, zahvaljujući Exit festivalu, iz Nišville-a veruju da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. godina.

Dobro osmišljenim projektom moguće je da dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona evra sto bi preporodilo infrastrukturu kulture grada a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana – ističe direktor Nišville Jazz festivala Ivan Blagojević.

On dodaje da je predlog Nišville-a i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac) kao partnera na projektu od čijih je gradonačelnika Nišville dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih inicijativa.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: