Muzika gregorijanskih korala u Oficirskom domu – Ananas Magazin `
KULTURA Muzika gregorijanskih korala u Oficirskom domu

Muzika gregorijanskih korala u Oficirskom domu

Ženski ansambl Kaliomene će 7. jula, u okviru 27. Internacionalnih horskih svečanosti, održati koncert gregorijanskih korala Viridissima u Oficirskom domu, sa početkom u 23 sati.

Koncertni program Viridissima sadrži dela grigorijanskih korala, najstarije duhovne muzičke tradicije hrišćanske Evrope, pesme Hildegard von Bingena i dva harmonska aranžmana mladog francuskog kompozitora Raphaël Languillat. Posetioci će imati prilike da čuju dirigenta Ximena Gonzaleza, Anne Germann i Radoslava Vorgić, ali i da vide svetlosne projekcije Katrin Bethge, koja grigorijaniku preko svoje umetnosti povezuje sa savremenom umetnošću. Srce projekta Viridissima predstavlja izraz Viriditas koji potiče od Hildegarda von Bingena i predstavlja ideju od živoj zelenoj sali, prirodi koja u sebi sadrži ceo svet (ljude, životinje, biljke i minerale) u savršenom skladu.

Kaliomene je ženski ansambl Rajne koji je nastao iz ljubavi prema duhovnoj muzici. Osnova rada su grigorijanski korali, odnosno najstarija duhovna muzička tradicija hrišćanske Evrope. One kreću od grigorijanike i u nju unose i druge stilove duhovne horske akapela muzike u potrazi za kvalitativnom interpretacijom muzike koja nudi dubinu izraza.

Katrin Bethge u radu na svojim svetlosnim projekcijama koristi različite materijale iz prirode preko kojih otkriva tanan svet prirodnih procesa koji stupaju u direktnu igru s idejama Hildegarda von Bingena.

Ulaz na ovaj koncertni program je besplatan.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: