Monodrama o Milunki Savić u Domu Vojske – Ananas Magazin `
KULTURA Monodrama o Milunki Savić u Domu Vojske

Monodrama o Milunki Savić u Domu Vojske

Povodom stogodišnjice Velikog rata, u Domu Vojske će 7. decembra, od 20 časova, biti izvedena monodrama Milunka, o najvećoj heroini koju je Srbija imala – Milunki Savić.

Tekst za monodramu Milunka napisala je glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković, koja i igra Milunku Savić u predstavi, dok režiju potpisuje Petar Stanojlović. Ova predstava je 2015. godine proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu, osvojila je Zlatna kolajna publike Siniša Dašić, kao i nagradu Zlatni vitez na međunarodnom festivalu u Moskvi takođe 2015. godine.

Ova monodrama predstavlja ličnu ispovest Milunke Savić. Kao žena ratnik, ona govori životu, smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene koja je dobila mnoga odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmama, dva ordena Legije časti…). Priča počinje u kopaoničkom selu Koprivnici gde provodi svoje devojačke dane, prati njene ratne dane i posletatan život.

Ovu izvedbu organizuju Niški kulturni centar, Regionalni centar Niš i Komanda Kopnene vojske Srbije. Pozivnice se mogu podići u Regionalnom centru Niš.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: