Krsta Popovski dobitnik književne nagrade „Stevan Sremac“ – Ananas Magazin `
KULTURA Krsta Popovski dobitnik književne nagrade „Stevan Sremac“

Krsta Popovski dobitnik književne nagrade „Stevan Sremac“

Dobitnik književne nagrade Stevan Sremac, koja se dodeljuje pojedincima i izdavačima za knjigu priča ili roman, pisan na srpskom jeziku i objavljen u prethodnoj godini, je pisac Krsta Popovski sa svojim romanom Ina.

Žiri, koji su činili prof. dr Jelena Jovanović (predsednica), prof. dr Andrijana Marčetić i Enes Halilović (prošlogodišnji dobitnik ove nagrade), nakon analize 71 knjige prispele na konkurs, na završnoj sednici održanoj 4. novembra, jednoglasno je odlučio da nagradu Stevan Sremac dodeli Krsti Popovskom za roman Ina, objavljenom za izdavačku kuću Laguna iz Beograda.

Popovski se u svom romanu bavi temom izmeštanja i gubitka identiteta, gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Kako ističu u obrazloženju žirija, zahvaljujući Popovskovom načinu pripovedanja, čitaoci će imati intenzivan i često šokantan doživljaj sveta.

Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman Ina ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije – navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagradu Stevan Sremac dodeljuje Grad Niš, a program Nagrade realizuje Niški kulturni centar. Nagrada koju čine plaketa i novčani iznos, biće uručena Krsti Popovskom u toku trajanja manifestacije Dani Stevana Sremca koja se održava u Nišu svakog novembra.

Krsta Popovski (Skoplje, 1968) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Jedan je od osnivača i glavni urednik časopisa za knjiženost i likovnu umetnost Zvono, redaktor u redakciji knjiga Službenog lista, urednik u leksikografskoj redakciji Službenog glasnika, a sada je i urednik u izdavačkoj kući Klet. Iza sebe ima objavljene četiri knjige poezije, pet romana i jednu zbirku priča. Takođe je i autor dveju drama – Žestina Fra Vidoje.

Na konkursu za Ediciju Istok-Zapad 2010. njegov roman pod nazivom Ej osvojio je prvo mesto. Popovski je takođe u oktobru 2011, sa istim rukopisom, osvojio nagradu koju dodeljuje književna grupa Proza na putu i izdavačka kuća Mono i Manjana, kao i ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, ali i u najuži izbor za nagradu Srpskog književnog društva Biljana Jovanović i Zlatni suncokret. Rukopis romana Trudovi ušao je u najuži izbor za nagradu Miroslav Dereta 2011.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: