Izložba slika Nataše Dejanović Dimitrijević u Salonu 77 – Ananas Magazin `
KULTURA Izložba slika Nataše Dejanović Dimitrijević u Salonu 77

Izložba slika Nataše Dejanović Dimitrijević u Salonu 77

Izložba Zidni zapisi slikarke Nataše Dejanović Dimitrijević biće otvorena 11. aprila, u 19 sati, u Salonu 77. Posetioci će njena dela moći da vide do 25. aprila.

Reč je o najnovijem ciklusus slika Nataše Dejanović Dimitrijević, koji odgovara na teme društvene stvarnosti, komunikacije, otuđenja među ljudima u svetu naprednih tehnologija. Sve teme razrađene su na metaforičan način, sa zidom kao glavnim motivom.

Zid je uzet iz razlog jer je oduvek bio mesto koje služi za prenos poruka. Od praistorijskih pećina, gde su slikovni i pisani zapisi ostavljani na zidu, do modernog doba gde imamo uličnu umetnost i grafite koji nose poruku. Na sve to dolazi i pojava interneta, gde mladi putem, svog zida na društvenim mrežama, komuniciraju sa svojim virtuelnim prijateljima, šalju im poruku, ali se i otuđuju od pojedinaca u relanosti.

Zid je na slikama ovog ciklusa svedok protoka vremena, patine trajanja, sopstvene bolesti odnosno urušavanja, ali i nosilac diskretnih pisanih poruka. Iako analitički posmatrano slike Nataše Dejanović Dimitrijević počivaju na primeni leksike apstraktne umetnosti generalni utisak koji imamo posmatrajući ih je da su one zapravo likovno razrađena faktrografija iz neposrednog okruženja.  Svet njene slike je duboko iskren i ličan, a opet blizak svačijem iskustvu, pogotovo u sadašnjim uslovima kada smo svedoci nemog propradanja brojnih napuštenih kuća u gradskim i posebno u seoskim sredinama, na čijim zidovima pojedinci ispisuju svoje zapise – navode iz GSLU Niš.

Nataša Dejanović Dimitrijević (Vranje, 1979) diplomirala je na Fakultetu savremena umetnosti u Beogradu, upravo na temu Zidni zapisi. Magistrirala je i doktorirala na istom fakultetu u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Iza sebe ima osam samostalnih izložbi, 80 kolektivnih i deset učešća na međunarodnim likovnim kolonijama. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti slikarstva i mozaika.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: