Izložba Likovne kolonije u Galeriji NKC-a – Ananas Magazin `
KULTURA Izložba Likovne kolonije u Galeriji NKC-a

Izložba Likovne kolonije u Galeriji NKC-a

Izložba Likovne kolonije Grafika 2018 biće otvorena 12. aprila, u 19 časova, u galeriji Niškog kulturnog centra.

Reč je o 34. koloniji koja ima međunarodni karakter jer su pored učesnika iz Srbije tu i gosti iz Republike Srpske, Makedonije i Bugarske.

O Likovnoj koloniji Grafika, njenoj egzistenciji u vremenu teških kriza na socijalnom, ekonomskom i ideološkom planu koje se odražavaju i na umetnost, u kritičkom osvrtu govori Ivan Veselinović:

Radovi učesnika ovgodišnje kolonije, iako žanrovski, sadržajno i tehničko-tehnološki različiti, imaju jednu sličnost, svako od učesnika govori instiktom i pravi zapis onoga što će kasnije stvoriti kao životno delo. Taj instiktivni zapis predstavlja sliku doba kao kroz likovni izraz umetnika, bilo da nastavlja žanrovsku tradiciju enformela, ekspresionizma, secesije i minimalizma ili traži svoj žanr kroz tematsku repeticiju. Pored svake krize kroz koju smo mi, a i likovna kolonija sa nama prošli, jedno nepisano pravilo daje nadu, a to je da vreme najdublje krize daje najbolju umetnost što je i razlog zašto likovnu koloniju Grafika treba smatrati kao bastion koji čuva i neguje tradiciju ovog polako izumirujućeg medijuma ne samo u Srbiji, već i u regionu.

U radu kolonije učestvovalo je osam grafičara – Nikola Radosavljević (Užice), Nemanja Milenković (Novi Sad), Tatjana Marticki (Novi Sad), Mirijana Preradović (Prnjavor – Republika Srpska),  Dragan Nikolić (Tesić – Republika Srpska), Mika Lovre (Beograd), Kristina Vatova (Plovdiv – Bugarska) i Pavel Celkoski (Ohrid – Makedonija).

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: