Izložba grafika Pabla Pikasa u Nišu – Ananas Magazin `
KULTURA Izložba grafika Pabla Pikasa u Nišu

Izložba grafika Pabla Pikasa u Nišu

Niška publika moći će od 11. septembra u Oficirskom domu da pogleda manje poznate i retko izlagane grafike Pabla Pikasa.

Ovu izložbu čine četrdesetak radova nastalih između 1932. i 1969. godine, a svrstane su u tri frafičke mape: Dupla flauta, Fauna i flora Antiba i Iz Elijarove mape, kao i par pojedinačnih grafika rađenih u tehnikama gravure i litografije. Svi radovi pripadaju kolekciji galerije Viskonti Fine Art iz Ljubljane.

Pablo Pikaso je veliki crtački mag, gospodar linije bilo da je ona urezana u grafičku ploču, povučena na papiru ili odslikana na platnu. Beskrajne su mogućnosti kojim je Pikaso obrađivao jedan motiv a da svaka varijacija bude zanimljiva i nova, što između ostalog potvrđuje i ova izložba – ističe Milica Todorović, viši kustos u Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Ciklus Dupla flauta sadrži 16 serigrafija napravljenih prema crtežima i laviniranim akvarelima nastalih između 1932. i 1955. godine. Pikasovi osnovni motivi na serigrafijama ovog ciklusa su ujedno i njegovi najzastupljeniji motivi u celokupnom opusu: muški i ženski aktovi, minotauri, scene bahanalija i portreti, uključujući i portret supruge Žakline.

Grafičku mapu Flora i fauna Antiba čini devet serigrafija sa teksom Haima Sebartesa. Pikaso je od 1958. godine često boravio u Provansi, u čijoj blizini se nalazi živopisno mesto Antib. Na ovim graficima prikazivao je mrtvu prirodu i pojedinačne životinje, što je Pikaso likovno definisao na kubistički način.

Pikasovi crteži Iz Elijarove mape je celina sačinjena od 16 faksimila crteža, nastalih od 1942. do 1946. godine. Na njima dominiraju raznorodni motivi i karakteri, od jednostavnih u vidu neprekinute linije, do razvijenih sa senčenjem i šrafurom.

Izložba će biti otvorena 11. septembra u 20 časova i trajaće do 1. oktobra, a ulaz je slobodan.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: