Izložba grafika i crteža u Paviljonu – Ananas Magazin `
KULTURA Izložba grafika i crteža u Paviljonu

Izložba grafika i crteža u Paviljonu

Niška publika imaće priliku da 12. jula, od 20 sati, u Paviljonu, u niškoj Tvrđavi, da pogleda izložbu grafika Jelene Petrović i crteža Anastasija Punoševca.

Jelena Petrović je rođena u Brčkom, u Bosni i Hercegovini, a osnovne, master i doktorske studije završila je na FLU u Beogradu. Dobitnica je nagrade na FLU za grafiku Boško Karanović, a do sada je imala šest samostalnih izložbi i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. U svojim radovima se bavi filozofijom življenja i ljudskim postojanjem.

Anastasije Punoševac je rođen u Kruševcu. Osnovne i master studije je završio na FLU u Beogradu, gde se trenutno nalazi na doktorskim studijama. Član je ULUS-a i Udruženja likovnih umetnika Kruševca. Dobitnik je nagrade za crtež na FLU i nagrade za crtež Stevan Knežević. Do sada je imao pet samostalnih i učestvovao na nekoliko kolektivnih izložbi u zemlji. Ovom prilikom izložiće crteže koji pripadaju seriji Lica sa frontalno postavljenim ljudskim likovima, koji ne prikazuju određenu osobu, već svaki portret može biti bilo ko od nas.

Ova dva mlada umetnika različitim metodama njihovog likovnog izraza dolaze do zajedničke konstatacije, savremeni čovek iako dominantno biće svio ovih vekova unazad bori se za opstanak i svoje mesto na zemlji. Tom neprekidnom borbom i dominantnošću udaljava se od prirode i osnovnih korena postojanja ugrožavajući sami sebe – navodi Sonja Vukašinović, iz Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Izložba će biti otvorena do 2. avgusta, a ulaz je besplatan.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: