Dvoboj ili igra reči između Nebojše Ozimića i Sandre Stanković – Ananas Magazin `
KULTURA Dvoboj ili igra reči između Nebojše Ozimića i Sandre Stanković

Dvoboj ili igra reči između Nebojše Ozimića i Sandre Stanković

Promocija knjige „Sedim ja tako…“ Nebojše Ozimića i Sandre Stanković održana je sinoć u prepunoj sali Narodne biblioteke „Stevan Sremac”. Niška publika je pomno, uz osmeh i emocije, slušala autore, koji su ovom prilikom predstavili svoju prvu zajedničku knjigu.

Knjiga „Sedim ja tako…“ prikazuje razlike u mišljenjima i stavovima istoričara Nebojše Ozimića i novinarke Sandre Stanković o istim temama. Ono što je na samom početku promocije iznenadilo sve prisutne je da autori nisu sami čitali svoje priče iz knjige, kao što većina pisaca radi, već su umesto njih publici delove iz knjige čitali istaknuti glumci Narodnog pozorišta Niš – Aleksandar Mihailović i Jasminka Hodžić.

Nebojša Ozimić je prisutnima istakao da su on i Sandra Stanković dugogodišnji prijatelji, te da ponekad njihov razgovor preraste u ozbiljnu diskusiju, usled razlike u stavovima. Objasnio je kako je još pre dve godine došao na ideju da napišu knjigu, koja će obuhvatiti upravo te razlike u stavovima, a da je Sandra, na njegovo zadovoljstvo, bila veoma zainteresovana za taj poduhvat.

Ozimić, kao moj drugar, zna neku tajnu formulu kako da me isprovocira na dvoboj ali knjiga ne predstavlja raspravu niti takmičenje između nas dvoje, već je sve to jedna divna igra – istakla je poznata niška novinarka i voditeljka Sandra Stanković.

Ona je, za Ananas Magazin, objasnila da je najbolji segment njihove saradnje upravo to što se Ozimić i ona neizmerno poštuju, te su razlike u stavovima uvek rezultovale kreativnom kritikom koja ih je podsticala da pokreću nove teme.

U knjizi se nalaze priče o različitim životnim situacijama, događajima i problemima, koji pogađaju gotovo svakog čoveka. Aleksandar Mihailović i Jasminka Hodžić su prisutnima pročitali „njegov“ i „njen“ stav po pitanju plavuša, kao i priče koje nose simboličan naslov: „Kada je kraj“, a koje su izazvale snažne emocionalne reakcije u publici.

Nebojša Ozimić je ovu knjigu nazvao „prijateljskom“ i objasnio da je to jedan od najinteresantnijih vrsta saradnji, u koju čvrsto veruje, te je poručio svojim kolegama piscima da se oprobaju u ovakvoj vrsti stvaralaštva.

Kao što se ni sa Biljanom Stanojević nisam dogovarao o budućoj saradnji, pa smo iznedrili za sada dve zajedničke knjige, tako ni sa Sandrom Stanković još nismo razgovarali o drugoj knjizi. Hoće li biti druge knjige najviše zavisi od odjeka koji napravi naša prva knjiga. Ukoliko bude potrebe, naravno da imamo materijal i za naredne knjige – istakao je Nebojša Ozimić za Ananas Magazin.

Ono što je posebno karakteristično za knjigu „Sedim ja tako…“ je to što su sve priče realne, ponekad sa ironičnim i sarkastičnim pogledima na temu, ali uvek protkane iskrenim emocijama. Sandra je, na kraju promocije, istakla da će čitaoci kroz knjigu upoznati „pravu“ Sandru i Nebojšu, a ne voditeljku i istoričara, na koje su navikli – što je ocenila pomalo zastrašujućim ali i da se svakako raduje tom iskustvu, s obzirom da joj je ovo prva samostalna knjiga.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: