Dani autorskog filma u NKC-u – Ananas Magazin `
KULTURA Dani autorskog filma u NKC-u

Dani autorskog filma u NKC-u

Dani autorskog filma biće održani u maloj sali Niškog kulturnog centra od 7. do 12. februara.

Publika će za šest dana imati prilike da vidi filmove sa Festivala autorskog filma, od koji su neki nagrađivani. Projekcije svakog dana ove manifestacije počinju u 19 časova, a cena ulaznice je 200 dinara za svaku projekciju.

U nastavku teksta predstavljamo Vam filmove koje ćete moći da pogledate.

7. februar (petak)

Kradljivci (121’)

Nagrade: Kan 2018 – Zlatna palma
Režija: Kore-eda Hirokazu
Uloge: Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi, Sasaki Miyu

Opis: Priča prati siromašnu porodicu, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama. Nakon jedne od njih, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u neprekidnoj borbi za opstanak – kada su zajedno, svi oni izgledaju kao veoma srećna porodica. Njihove tajne iz prošlosti počinju da se otkrivaju nakon incidenta koji će ugroziti porodičnu idilu…

8. februar (subota)

Devojka (105’)

Nagrade: Kan 2018 – Zlatna kamera, FIPRESCI nagrada, San Sebastijan 2018 – Nagrada publike
Režija:
Lukas Dhont
Uloge: Victor Polster, Arieh Worthalter

Opis: Lara je odlučna 15-godišnjakinja koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina. Uz podršku svoga oca, u novoj školi ona se u potpunosti posvećuje svom cilju. Međutim njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

9. februar (nedelja)

Svi znaju (130’)

Nagrade: Kan 2018, Toronto 2018
Režija
: Asghar Farhadi
Uloge: Penélope Cruz, Javier Bardem, Bárbara Lennie, Ricardo Darín, Jaime Lorente

Opis: Priča prati Loru koja sa porodicom iz Buenos Airesa putuje u rodni grad u Španiji na sestrino venčanje. Usred veselog porodičnog okupljanja i proslave, Lorina ćerka nestaje: ubrzo
saznaju da je kidnapovana. U teškim danima koji slede, rastu tenzije među članovima porodice i njihovim poznanicima, dok duboko skrivane tajne izlaze na videlo.

11. februar (ponedeljak)

Granica (110’)

Nagrade: Kan 2018 – Najbolji film u programu Izvestan pogled
Režija:
Ali Abbasi
Uloge: Eva Melander, Eero Milonoff, Viktor Åkerblom, Joakim Olsson

Opis: Graničarka Tina ima neverovatan osećaj da prepozna krijumčarenje. Jednoga dana sa trajekta silazi čovek sumnjivog izgleda, koga nije u mogućnosti da pročita. Kada ne uspe da dozna šta krije, ona postaje opsednuta njime i njegovom uznemirujućom aurom. Započinje istragu koja će otkriti mnogo više nego što je očekivala: uskoro će morati da se suoči sa zastrašujućim istinama o sebi i čovečanstvu.

12. februar (utorak)

Život među zvezdama (110’)

Nagrade: Toronto 2018, San Sebastijan 2018 – FIPRESCI nagrada
Režija:
Claire Denis
Uloge: Robert Pattinson, Mia Goth, Juliette Binoche, André Benjamin

Opis: Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. Doktorka koja je sa njima na misiji koristi situaciju u cilju sprovođenja svog eksperimenta u kojem opsesivno istražuje ljudsku sposobnost za reprodukciju u svemiru. Sumorna sudbina i skučeni prostor u kojem se posada nalazi dovode do brutalnog nasilja.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: