16 predstava na Nišville Jazz teatarskom festivalu – Ananas Magazin `
KULTURA 16 predstava na Nišville Jazz teatarskom festivalu

16 predstava na Nišville Jazz teatarskom festivalu

Internacionalni Nisville Jazz teatarski festival biće održan od 3. do 12. avgusta, u sklopu Nisville Jazz festivala.

Glavni deo programa obuhvataće 16 predstava, sa 4 kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Severna Amerika) uz 3 nacionalna teatra (iz Egipta, Rumunije i Srbije). Prisutni će biti u prilici, da između ostalog, pogledaju predstave Orfej i Euridika sa Krita, Plavi slon, Nacionalnog baleta i opera iz Kaira, Bolivud Narodnog pozorišta Beograd, Erotizam grupe Vroom iz Beograda, Isplači se iz New Orleansa, Sve o Moro iz Marsej,  Legenda o beloj dami iz Šangaja, Nacionalna čarolija Nacionalnog teatra Bukurešt. Moto ovogodišnjeg Teatarskog festivala je Sanjaj plavo!, odnosno Sanjaj plave tonove! koji su pokatkad tužni, ali takođe označavaju i čežnju i dubinu neophodnu za umetničko stvaranje i pogled na vreme u kojem živimo.

O nagradama će odlučicati stručni žiri koji će činiti: Linas Zaikauskas, predsednik žirija. reditelj dramskih i muzičkih predstava iz Litvanije, Ana Tasić, pozorišna kritičarka, Zoran Stamatović, direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala  i Dragan Petrović, dirigent Nisville big benda. Tokom selekcije predstava akcenat je stavljen na njihovo odražavanje principa jazza u bilo kom smislu ili segmentu i sve izabrane pripadaju izrazu savremenog teatra nastao krajem XIX i početkom XX veka, odnosno u istom periodu kada i jazz. Ovo podrazumeva, pored istorijskih početaka i uticaja, i principe rada kao što su improvizacija, montaža i dramaturgija savremene izvođačke tehnike. Izabrane teme koje ove predstave oslikavaju podudaraju se sa onima koje i jazz promoviše, a to su: različitost, sloboda i međusobno razumevanje.

U okviru programa biće održani i stručni razgovori, radionice, koncerti, filmski radovi, flash mobovi i savremeni teatarski festival na svim dostupnim otvorenim i zatvorenim lokacijama Niša.

Kompletan program pogledajte na sajtu Nišville Jazz festivala.
Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: