Ruski violončelista Dmitrij Prokofjev na prvom Festivalu kamerne muzike Bliss – Ananas Magazin `
MUZIKA Ruski violončelista Dmitrij Prokofjev na prvom Festivalu kamerne muzike Bliss

Ruski violončelista Dmitrij Prokofjev na prvom Festivalu kamerne muzike Bliss

Prvi Festival kamerne muzike Bliss biće održan 7. i 8. decembra u Koncertno-izložbenom prostoru niškog Fakulteta umetnosti. Ovom prilikom će obe večeri festivala, kao gost, nastupiti poznati ruski violončelista Dmitrij Prokofjev.

Ovaj festival biće organizovan u cilju obeležavanja 220 godina od rođenja čuvenog austrijskog kompozitora Franca Šuberta.

Program obe večeri počinje u 20 sati. Prve večeri festivala nastupiće Bliss kamerni ansambl i Duo Stevan Nemanja, dok će sutradan pored Bliss-a, u blago izmenjenom sastavu u odnosu na prvo veče, nastupiti i pijanisti Stevan Spalević i Ivana Babović. Naravno, kao gost obe večeri, publika će imati priliku da čuje Dmitija Prokofjevog.

Violončelista Dmitrij Prokofjev je rođen 1979. godine u Moskvi. Završio osnovne i postdiplomske studije na Moskovskom konzervatorijumu, a na Moskovskom univerzitetu diplomirao je politički menadžment i ekonomiju. Snimio je svoj prvi CD u 16. godini, s profesorom Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasedkinom, a 2004. sa pijanistom Aleksandrom Kobrinom. Pobednik je brojnih međunarodnih takmičenja i dobitnik Specijalne nagrade televizijskog kanala Kultura na međunarodnom takmičenju P.I. Čajkovski 2002. godine.

Kao solista, Dmitrij Prokofjev je nastupao širom Evrope i sarađivao je sa brojnim istaknutim orkestrima i dirigentima. Od 2008. godine predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu P.I. Čajkovski, a od februara ove godine stalno je angažovan u Crnogorskom simfonijskom orkestru kao vođa čela.

Ulaz je slobodan.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: