Zašto je dobro piti zeleni čaj svakog dana? – Ananas Magazin `
Zdravlje Zašto je dobro piti zeleni čaj svakog dana?

Zašto je dobro piti zeleni čaj svakog dana?

Zeleni čaj se ubraja u najzdravija pića na svetu! U nastavku saznajte kako sve možete poboljšati svoje zdravlje uz svakodnevnu konzumaciju ovog magičnog napitka. 

Poreklom je iz Kine i Indije, gde se vekovima upotrebljava. Pun je antioksidansa i nutritienata koji su od velikih pomoći našem telu i zdravlju organizma uopšte. Danas se može naći gotovo u svakoj radnji. Prepoznatljive boje i mirisa, jakog ukusa, zeleni čaj i dalje nije masovno prihvaćen kod nas, ali možda vas ove informacije ubede da ga ipak uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu:

Poboljšava rad mozga

Zeleni čaj nas ne drži samo budnim, on pojačava fokus i zapravo nas čini „pametnijim“. Njegov ključni sastojak je kofein koji deluje kao stimulans. Za razliku od kafe, zeleni čaj sadrži znatno manje kofeina, te ne dolazi do njegovog negativnog efekta, naglog pada energije i nervoze. Umeren unos kofeina može da popravi naše raspoloženje, fokus, pamćenje i reflekse. Pored kofeina, zeleni čaj sadrži još jednu jako važnu supstancu, a to je L-teanin. On izuzetno blagotvorno deluje na mozak i pospešuje proizvodnju dopamina koji je odgovoran za osećaj zadovoljstva i uzbuđenja u mozgu.

Daje energiju

Upravo zbog kombinacije i koncentracije kofeina i L-teanina, o kojoj smo iznad govorili, zeleni čaj nam pruža mnogo stabilniji osećaj budnosti i svežine. Dugotrajnom konzumacijom može poboljšati vaše dnevne performanse i smanjiti potrebu za spavanjem. To ne znači da ćete patiti od nesanice, već da će vam biti potrebno manje vremena da se naspavate i odmorite.

Zeleni čaj Foto: Nikolay Osmachko

Pomaže pri detoksikaciji organizma

Naše telo je savršena mašina koja sama vrši fantastičnu detoksikaciju otrova kojima smo svakodnevno izloženi, ali zeleni čaj i ovde može da pomogne. Redovno ispijanje zelenog čaja pomaže jetri upravo zahvaljujući antioksidansima koje sadrži u velikoj količini, a pomaže i u borbi sa slobodnim radikalima. Sledeći put kad poželite da „odradite detoksikaciju“, setite se da je mnogo pametnije prosto svakodnevno pomoći telu da to uradi samo.

Pomaže pri mršavljenju

Ako pogledate kutije preparata za mršavljenje, videćete da gotovo svaki sadrži zeleni čaj. To je zato što zeleni čaj može da vam pomogne da ubrzate metabolizam i povećate dnevnu potrošnju kalorija, a ako se setimo i da daje stabilniju energiju i osećaj budnosti, shvatamo da imamo dobitnu kombinaciju. Naravno, zeleni čaj ne može sam da otopi suvišne kilograme, ali je moćna alatka na vašem putu do željene linije i dobrog zdravlja.

Poboljšava imunitet

Uz redovnu upotrebu zelenog čaja i urednu ishranu i te kako možete pojačati vaš imunitet. Budite uporni, svakodnevno konzumirajte zeleni čaj, kvalitetno meso, jaja, sireve, raznovrsno povrće i sve zasladite po nekom voćkom ili crnom čokoladom. Ograničite konzumaciju brašna, šećera, alkohola i cigareta i uživajte u boljem imunitetu i zdravlju. S obzirom da pomaže kod detoksikacije organizma, zeleni čaj će vam pomoći da odstranite sve otrove iz vašeg tela i poboljšaće apsopciju vitamina i minerala.

Zeleni čaj Foto: Nikolay Osmachko

Čuva kožu

Osim što vam pomaže da izbacite toksine iz organizma, zeleni čaj može da vam pomogne i kod očuvanja kože i mladalačkog izgleda. Ovde pored redovnog ispijanja čaja možete da uključite i razne bogate maske na njegovoj bazi. Zeleni čaj će vam pomoći da smanjite štetu nastalu izlaganju jakim sunčanim zracima, nahraniće vašu kožu mnogobrojnim nutritientima koji su joj neophodni kako bi ostala mladalačka, bez velikih bora i staračkih pega.

Poboljšava zdravlje zuba i desni

Katehini iz zelenog čaja blagotvorno deluju na usnu duplju, zube i desni. Katehini su moćna supstanca koja sprečava oksidacijske procese u organizmu. Oni mogu da ubiju bakterije i inhibiraju viruse (na primer, virus gripa) i time potencijalno smanjuju rizik od infekcija i upale. Pored toga, zeleni čaj poboljšava i dah i usporava nastanak naslaga i kamenca.

Kako biste videli rezultate i iskoristiti maksimum koji pruža zeleni čaj neophodno je piti 3 do 5 šolja svakog dana.

Izvor: pinterest.com, healthline.com, care2.com, medicalnewstoday.com

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: