Vitamin E: usporava starenje, smanjuje bore i ožiljke, pomaže u prevenciji mnogih bolesti – Ananas Magazin `
Zdravlje Vitamin E: usporava starenje, smanjuje bore i ožiljke, pomaže u prevenciji mnogih bolesti

Vitamin E: usporava starenje, smanjuje bore i ožiljke, pomaže u prevenciji mnogih bolesti

Poput vitamina A, C, D i svih vitamina B, i vitamin E je izuzetan važan za pravilno funkcionisanje našeg organizma. On je veoma jak antioksidant i ima snažan uticaj na regeneraciju ćelija, te i usporavanje starenja ćelija. Brojne studije su pokazale da igra veliku ulogu u prevenciji raka, bolesti srca, dijabetesa, katarakte, Alchajmerove bolesti, reumatskog artritisa i mnogih drugih.

Vitamin E štiti ćelije od slobodnih radikala, koji mogu naneti štetu našem DNK, a dovode se u vezu i sa starenjem, ali i bolestima srca i kancerom. Ovaj vitamin je rastvorljiv u masti i nagomilava se u ćelijskim opnama, česticama lipoproteina u krvotoku i u masnom tkivu. Poboljšava prokrvljenost i mišićnu aktivnost, stoga se dovodi u vezu da pospešuje libido, s obzirom da je dobra cirkulacija jedan od glavnih preduslova zdravog seksualnog nagona.

Povoljan efekat na krvne sudove i mišiće pokazuje i u stanjima zapaljenja, sirkulatornih poremećaja, kao i u premenstrualnom sindromu. Pomaže organizumu u absorpciji vitamina A i K, gvožđa i selena. Brojna istraživanja takođe pokazuju da će uz redovnu upotrebu, ovaj vitamin povećati nivo plazme u našoj krvi, kao i nivo testosterona u tkivu, a smanjiti nivo serumskih estrogena. Druga istraživanja, pak, pokazuju pad nivoa testosterona kod muškaraca prosečne starosti 60 godina, usled dnevnog unosa 50 mg vitamina E, kao suplementa.

Vitamin E takođe igra važnu ulogu u prevenciji raznih bolesti kod pušača, ljudi koji su izloženi zagađenom vazduhu, živi, kao i onima koji su izloženi direktnim ultravioletnim sunčevim zdracima.

Povoljno dejstvo na kožu i lepotu

Vitamin E kao snažan antioksidant obnavlja ćelije, te će bore biti manje vidljive i pomoći će u usporavanju nastanka novih. Takođe može biti vrlo efikasno sredstvo u saniranju ožiljaka i strija. Čisto ulje vitamina E utrljavajte dva puta dnevno na mesto ožiljka, a za smanjivanje strija napravite mešavinu od 5-6 tableta vitamina i organskog limunovog soka, umasiravajte na zahvaćeno područje po 5 minuta i ostavite da deluje narednih pola sata, nakon čega jednostavno isperite smesu sa kože. Rezultati bi trebalo da budu vidljivi već kroz 8 nedelja, uz svakodnevnu upotrebu.

Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom E, ili u vidu suplementa, imaće veoma povoljan uticaj na objavljanje kose, kao i pospešivanje njenog rasta. Za negu kose ovim vitaminom, potrebno je izdrobiti dve tablete E vitamina i pomešati sa dve kafene kašičice maslinovog ulja. Ovu masku umasirajte u kosu i teme glave i ostavite da deluje 30 minuta, nakon toga standardno operite kosu.

hrana vitamin e
Foto: VKool.com

Namirnice u kojima se nalazi vitamin E i preporučena dnevna doza unosa

Ovaj vitamin ćete naći u gotovo svim pšeničnim klicama, biljnim uljima, kikirikiju, orasima, suncokretovom i pamučnom semenu, ovsenom zovenom brašnu, jajima, majonezu, spanaću, slatkom krompiru, mladom grašku, džigerici, ribi, piletini i mnogim drugim.

Preporučena dnevna doza vitamina E za odrasle je 15 mg, odnosno 22IJ, ali u cilju borbe protiv nekih bolesti lekar može prepisati dnevni unos i do 800 mg. Kao i za svaki medicinski proizvod, i za upotrebu vitamina izvan okvira preporučenog, neophodno je razgovarati sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Neželjena dejstva i predoziranost vitaminom E

Predoziranost ovim vitaminom je zaista retka pojava i uglavnom je moguća ukoliko ga konzumirate u vidu suplementa, a ne putem hrane. Vitamin E može pospešiti rizik od krvarenja, te ga osobe koje konzumiraju lekove za razređivanje krvi treba da izbegavaju. Ovaj vitamin takođe može imati negativno dejstvo u kombinaciji sa antidepresivima, s obzirom da postoji rizik da će u tomslučaju smanjiti efektivnost regularnog funkcionisanja osobe. Isti problem može nastati i u kobinaciji sa lekovima za hemoterapiju, nekim beta-blokatorima i antipsihoticima. Velike doze vitamina E takođe mogu da naruše funkciju vitamina K, kao i da usporavaju absorpciju vitamina A.

Izvori: Webmd, Symptomfind, Naturalon, Healthline, Prirodnilek, Vitaminologija, Prirodni-lekovi

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: