Obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice – Ananas Magazin `
Zdravlje Obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

Obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

Ove godine će Evropska nedelja prevencije raka grlića materice biti obeležena u celoj Evropi od 28. januara do 3. februara.

Cilj obeležavanja ove nedelje je povećanje svesti o znaćaju prevencije raka grlića materice, ali i povećanje nivoa zdravstvene kulture žena, kao i njihovog znanja o ovoj vrsti kancera i njegovoj prevenciji. Slogan ovogodišnje kampanje je Stop raku grlića materice, kojim se podsećaju sve žene da u toku ove nedelje razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, te da redovno odlaze na ginekološke preglede.

Nikako ne treba čekati simptome bolesti, jer se oni javljaju kada je bolest već odmakla. Pregled Papanikolau testom, je kratak i bezbolan, i može otkriti promene na grliću materice u fazi koja prethodi raku. Ako te promene imaju rizik da prerastu u rak, jednostavan, ambulantno obavljen  tretman je dovoljan da se one otklone i da žena bude izlečena – ističu Centra za promociju zdravlja pri Institutu za javno zdravlje Niš.

Ove godine će aktivnosti Centra za promociju zdravlja (Instirur za javno zdravlje Niš) biti ostvarene u saradnji sa studentima IFMCA i NIPSA i Doma zdravlja u Nišu:

29. i 30. januara, u periodu od 10 do 13 sati, studenti će deliti zdravstveno-vaspitni materijal o prevenciji raka grlića materice u holu IZJZ Niš, na prijemnom odeljenju IZJZ, u holu Studentskog doma kod Medicinskog fakulteta, u Studentskom klubu Medicinskog fakulteta, kao i u holu Filozofskog fakulteta.

29. januara, od 19:30 sati, u amfiteatru niškog Doma zdravlja, predavanje o prevenciji raka grlića materice održaće prof. dr Radomir Živadinović, stručnjak iz oblasti ginekologije i akušerstva. Ovo predavanje organizuje Udruženje Porodična Filharmonija. Predavanje je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno prijaviti se slanjem poruke u inbox na Facebook stranici Udruženja.

1. februara, u periodu od 10 do 12 sati, zdravstveno-vaspitni materijal će biti deljen u holu Doma zdravlja. Tada će sve žene koje dugo nisu ginekološki pregledane i nemaju svog izabranog ginekologa moći da se jave ginekološkoj službi Doma zdravlja Niš (ordinacija broj 55), kako bi uradile Papanikolau test i izabrale svog lekara.

Iako se u Srbiji od 2007. godine organizuje veliki broj aktivnosti, u okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, manje od trećine slućajeva raka grlića materice biva otkriveno u ranoj fazi, kada se može uspešno primeniti samo operativno lečenje, bez neophodne postoperativne radikalne radioterapije.

Organizovani skrining karcinoma grlića materice u našoj državi sprovodi se od 20. decembra 2012. godine, u ukupno 17 opština. Dom zdravlja Niš je u prethodnoj godini, u okviru organizovanog skrininga pozvao 10.411 žena na skrining raka grlića materice. Pozivu se odazvalo 7.723 žena, od kojih je 7.438 imalo normalan nalaz PAP testa, dok je kod 13 žena dijagnostikovan endocervikalni adeno karcinom in situ.

Usled nedovoljne informisanosti žena o raku grlića materice i o njegovom lečenju i prevenciji, u Evropi godišnje umre čak 30.000 žena. Iz Centra za promociju zdravlja pri Institutu za javno zdravlje Niš ističu da je važno znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti, kao i da je ovo jedini kancer koji bi praktično mogao biti eliminisan kombinacijom efikasnog skrininga i korišćenjem novih tehnologija, kao što je vakcinacija protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV-a).

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: