Lavanda u borbi protiv nesanice, glavobolje i anksioznosti – Ananas Magazin `
Zdravlje Lavanda u borbi protiv nesanice, glavobolje i anksioznosti

Lavanda u borbi protiv nesanice, glavobolje i anksioznosti

Lekovita biljka lavanda karakteristčna je po svojoj lepoj ljubučastoj boji i aromatičnom mirisu. Godinama unazad lavanda se koristi za pročišćavanje duha i tela. Podjednako je popularna kako u alternativnoj medicini tako i u kozmetičkoj industriji.

Za lečenje koriste se cvetovi lavande. Ima umirujuće dejstvo i odlično deluje na psihu, koristi se za lečenje nesanice, glavobolje i anksioznosti. Ranijih godina u nedostatku lekova koristila se za dezinfekciju rana. Upotrebljava se za lečenje organa za varenje, hipertenzije, bronhalne astme, a lavanda je dobra i kod srčanih oboljenja. Lavanda ublažava nadimanje stomaka i umiruje želudac.

Eterično ulje lavande koristi se kao prirodni lek, odlično je sredstvo za lečenje rana, opekotina, ožiljaka, ekcema i akni, pomaže u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, takođe je dobro za inhaliranje, dovoljno je nakapati nekoliko kapi ulja u posudu vruće vode. Ulje lavande koristi se i za masažu, jer pomaže kod reumatskih bolova i opušta mišiće.

Zahvaljujući svom jakom i prijatnom mirisu korisiti se u kozmetici za prizvodnju kupki, sapuna i parfema. Često se može videti kao sastojak krema za negu lica i tela.

Kako spremiti čaj od lavande?

Malu kašiku lavandinih cvetova prelijte vrućom vodom, prekrijte šolju tacnom i ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim procedite i čaj je spreman. Preporučljivo je konzumirati ga dok je topao, ukoliko ga koristitete za ispiranje, ostavite ga da se prohladi.

Lavanda se ne preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa, trudnicama i dojiljama.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: