Kako se izboriti sa vrelim letnjim danima, sunčanicom i toplotnim udarom? – Ananas Magazin `
Zdravlje Kako se izboriti sa vrelim letnjim danima, sunčanicom i toplotnim udarom?

Kako se izboriti sa vrelim letnjim danima, sunčanicom i toplotnim udarom?

Nekoliko dana unazad svedoci smo visoke temperature, a vreli dani su tek pred nama. Neka od pitanja koje sve nas muče jesu: kako se izboriti sa visokim temperaturama i preživeti vrele letnje dane, kako izbeći toplotni udar i sunčanicu i kako tretirati ova stanja ako do njih dođe.

Verovatno već i sami znate da je u vrelim danima potrebno unositi što više tečnosti u svoj organizam, kada kažemo tečnost pre svega mislimo na vodu. Alkohol i kofein bi bilo dobro da izbegavate kada su visoke temperature, kao i gazirane sokove koji sadrže dosta šećera. Lekari ne preporučuju izlazak iz kuće u periodu od 10 do 17 sati, ali ukoliko baš morate da izađete u tom periodu, obucite se lagano, birajte stvari od prirodnih materijala, poput pamučnih stvari, izbegavajte sintetiku, nosite šešire i kačkete, i obavezno nosite flašicu vode sa sobom.

Organizam na visokoj temperaturi dehidrira, gubi tečnost i tada pokušava da se rashladi tako što širi krvne sudove. Zbog prevelike vrućine pada arterijski pritisak, javlja se slabost i mučnina, glavobolja i vrtoglavica, kao i povraćanje koji su ujedno i glavni simptomi da vas je uhvatila sunčanica. Ona se javlja kada nam je glava duže izložena direktnom suncu i deca su posebno podložna ovom stanju.

S druge strane, tu je i toplotni udar koji nastaje usled pregrevanja organizma u zatvorenoj prostoriji u kojoj je visoka temperatura. Telo tada nije u mogućnosti da kroz znojenje izbacuje višak toplote, što dovodi do grčeva, malaksalosti, vrtoglavice, snažne glavobolje, pulsiranja u grudima, ubrzanog rada srca, otežanog disanja, prestanak znojenja, a može doći i do nesvestice. Toplotnom udaru su posebno podložne starije osobe i hronični bolesnici, ali i ljudi koji su neadekvatno obučeni za boravak u prostorijama sa visokim temperaturama, zbog čega je od izuzetne važnosti nositi laganu odeću, kao što smo već naglasili.

Ukoliko osetite simptome sunčanice ili toplotnog udara istuširajte se mlakom vodom i unosite što više hladnog napitka (voda, čaj). Kako biste se što lakše izborili sa vrelim letnjim danima koji su pred nama, osim unošenja tečnosti, potrebno je jesti što više voća i povrća, koje je bogato vodom, poput limuna, lubenice, krastavca. Ako telesna temperatura ne pada i pored rashlađivanja, potrebno je u tom trenutku obratiti se lekaru.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: