15 namirnica koje bi trebalo jesti zimi – Ananas Magazin `
Zdravlje 15 namirnica koje bi trebalo jesti zimi

15 namirnica koje bi trebalo jesti zimi

Pogledate koje su to namirnice čija je prirodna sezona trenutno u punom jeku! Predstavljamo vam našu listu namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašem stolu do kraja zime.

Jesti namirnice u toku njihove prirodne sezone najbolja je stvar koju možete da učinite za vaše telo! Na taj način zaobilazite hranu manjeg hvaliteta i nutritivno siromašnu, a maksimalno koristite benefite namirnica koje su u ovim mesecima aktuelne. Mi vam predlažemo da koristite:

Brokoli i karfiol

Ove dve biljke su savršene zimske vitaminske bombe! Bilo da se koriste sveži ili smrznuti bogati su vitaminom C i K, te su savršen izbor tokom zimskih meseci i sezone gripa. Brokoli i karfiol su često podcenjeni u našoj kuhinji. Ukoliko im date priliku i isprobate neka nova jela koja ih sadrže iznenadiće vas svojim ukusom.

Krompir i batat

Ove krtole su odličan izvor kad je skrob u pitanju. Krompir je češće na meniju jer je znatno ekonomičniji i dostupniji, ali s vremena na vreme dajte šansu i batatu. Krompir često prati loša reputacija jer je pun skroba, ali to ne mora da predstavlja problem. Ukoliko ga konzumirate u umerenim količinama možete slobodno da uživate u njemu i maksimalno iskoristite njegove nutritivne prednosti. Batat je pun beta karotena i antioksidansa, a znatno manju količinu skroba, te je naša preporuka da on uskoči povremeno u vaša jela umesto krompira.

Nar

Ovo voće puno soka odličan je izvor vitamina C i antioksidansa. Pozitivno utiče na loš holesterol i rad srca. Možete ga koristiti u vidu sveže ceđenog soka, pirea ili nadeva za slatkiše ili ga prosto konzumirati svež u voćnim salatama.

Orašasti plodovi

Zavisno od konkretnog ploda dobićete različite nutritivne benefite, te ih svakako uključite u vašu ishranu gotovo svakodnevno u malim količinama. Puni su proteina, vlakana, esencijalnih masti i vitamina. Kao prave male nutritivne bombe odličan su izbor za užinu ili slatkiš.

Bademi Foto: Unsplash

Rotkve

Bele i crne rotkve prestavljaju još jedno povrće koje se retko nalazi na našim trpezama. Što je prava šteta jer su pune vitamina C i K, folne kiseline, kalcijuma i kalijuma. Koristie ih sveže u salatama, ali isto tako možete i u kuvanim jelima.

Tikva

Postoji toliko različitih vrsta tikvi i sve sadrže mnoštvo vitamina: vitamine A, C, B6, K, folnu kiselinu, i kalijum. Iskoristite je kao glavni sastojak vaših pita, kolača, mafina, ali i potaža i gulaša. Pustite mašti na volju i nećete pogrešiti!

Kupus i kelj pupčar

Ovo kupusasto povrće je još jedan odličan izbor u zimskim mesecima. Sveži sadrže A, C i kalijum. Pošto je to njihova sezona izvućićete maksimum iz njih. Kupus je često upotrebljavana namirnica u našoj kuhinji i trebalo bi da tako i ostane, dok s druge strane tek treba da napravimo mesta za kelj pupčar. On je odličan kao prilog uz meso, ali i kao glavni sastojak toplih salata sa slaninom ili sirom.

Kivi

Začuđujuća činjenica je da Kivi zaprao sadrži više vitamina C od pomorandže! Kao voće koje nam je često dostupno i iz domaće proizvodnje predlažemo da uživate u njemu i ove zime. Koristite ga u voćnim salatama, servirane preko ukusnih filova, u voćnim tortama ili smutijima.

Govedina

Govedina je odličan izbor mesa u zimskim mesecima! Potrudite se da je ubacite u vaš jelovnik bar povremeno. Odličan je izvor l-karnitina, glutationa, proteina, minerala, amino kiselina, vitamina B i kreatina.  Brzo i lako može da se pripremi u jednim, ali isto tako može joj trebati i „čitava večnost“ da omekša i da svoj maksimum u drugim jelima. U svakom slučaju sa govedinom nećete pogrešiti.

Foto: Ilustracija

Crni luk

Još jedna naša domaća namirnica. Pun je vitamina C i pozitvno utiče na povećanje dobrog holesterola, a smanjenje lošeg. Jako je lako provući male količine crnog luka kroz gotovo svako jelo! Bilo svež ili termički obrađen naša je preporuka da nađe svoje mesto za vašim stolom što češće.

Komorač

Ovo povrće je retko korišćena namirnica kod nas, ali se u zimskim mesecima lako može naći na pijacama i u piljarama. Sadrži anetol, vitamin C, kalijum, magnezijum i bakar. Kao jako aromatična biljka najbolje je koristiti je u manjim količinama i kao dodatak jelima. Odličan je svež u salatama ili pečen kao deo priloga za meso.

Citrusi

Limun, mandarina, pomorandža i grejpfrut su najčešće birano voće u zimskim mesecima. To duguju svojim velikim količinama vitamina C, ali nisu citrusi samo to. Oni takođe sadrže i flavonoid koji pozitivno utiče i na dobar i na loš holesterol. Pored toga sadže i dobre količine vitamina B, kalijuma, fosfora, magnezijuma i bakra.

Mandarine Foto: Unsplash

Cvekla

Iako jako isplativa namirnica na našem tržištu, često je podcenjena i zaboravljena, tako da predstavlja još jednu koju treba ponovo promovisati i podstaknuti povratak na našem stolu. Sadrži vitamine A, B i C, antioksidanse, kalijum i folnu kiselinu. Odlična je sveža u salatama ili pečena i karamelizovana kao prilog mesu ili nosilac tople salate.

Suvo voće

Kao i kada je bilo reči o orašastim plodovima i suvo voće ima različite nutritivne vrednosti u zavisnosti od izbora vrste sušenog voća. Uopšteno govoreći odličan su izbor za  slatkiš ili užinu, ali ih treba koristiti umereno i povremeno zbog visokog sadžaja šećera. Predlažemo vam da izbegnete ono koje je uvaljano u kristal šećer ili šećer u prahu.

Masna riba

Iako dostupna na našem tržištu još uvek nismo razvili tu naviku i ljubav prema ribi. Generalna preporuka je konzumirati je dva puta nedeljno. Na taj način iskoristićete obilje omega-3 masnih kiselina i proteina koje ona sadrži.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: