10 biljaka koje je NASA ocenila kao najbolje za naš dom – Ananas Magazin `
Zdravlje 10 biljaka koje je NASA ocenila kao najbolje za naš dom

10 biljaka koje je NASA ocenila kao najbolje za naš dom

Predstavljamo vam deset biljaka koje je NASA ocenila kao najbolje za naš dom i ukućane! One prirodno čiste vazduh i obezbeđuju dodatnu količinu kiseonika.

Sve pomenute biljke bile su deo istraživanja, pod nazivom A Study of Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement, koje je NASA sprovela 1989. godine. Njime je potvrđeno da su ove biljke najbolji prirodni filteri koji odlično sakupljaju toksine koji mogu da utiču na zdravlje čoveka:

Spatifilum (Spathiphyllum wallisii), kod nas najpoznatiji kao mirni ljiljan, potiče iz Južne Amerike. Prepoznatljiv je po svojim otmenim belim cvetovima koji podsećaju na procvetale bele listove same biljke. Oni nekada traju i do dva meseca za koje vreme polako poprimaju zelenu boju poput listova. Ovu biljku je najbolje smestiti pored televizora ili računara jer apsorbuje njihovo zračenje.

Hrizantema (Chrysanthemum sp.), poznatija kao jesenja ruža ili šumani, i česta je dekoracija dvorišta na našim prostorima. U prevodu sa latinskog zove se i zlatni cvet. Dostupna je u mnogobrojnim varijacijama boja i veličina. Razmislite o nabavci manjih saksijskih primeraka koje biste uneli i u vaš dom. Osim toga što su divan ukras, cvetovi hrizantema pomažu da se neutrališu toksini koji se najčešće nalaze u unutrašnjim prostorijama.

Areka (Dypsis lutescens) je vrsta palme koja takođe ne zahteva posebnu negu. Dovoljno je da joj obezbedite dovoljno veliku saksiju i po potrebi uklonite suve listove kako bi se bolje razvijala i rasla. Ona vrlo uspešno uklanja formaldehid, a posebno se preporučuje da se drži u kući tokom grejne sezone jer je izuzetno efikasan osveživač vazduha.

areka unsplash
Areka Foto: Unsplash

Dracena (Dracaena), poznatija kao ženski zmaj, čest je izbor ljubitelja zelenila u ukrašavanju enterijera. Ona nije zahtevna bijka te je zato možete videti i u mnogim kancelarijama i sličnim radnim prostorima. Dracena, kao i bršljan, neutrališe sve gore pomenute toksine.

Bršljan (Hedera helix) je najčešća biljka puzavica kod nas i retko se uzgaja kao kućna biljka. Što je prava šteta s obzirom na njenu moć neutralisanja benzena, formaldehida, ksilena i toluena iz vazduha. Bršljan čak utiče i na smanjenje vlage i buđi!

Gerber (Gerbera) je poznatiji kao česta noseća komponetna buketa nego kao saksijska biljka. No, možda ćete ipak odlučite da unesete ovu biljku u vaš dom kad saznate da odlično uklanja tragove formaldehida, benzena i trihloroetilena iz vazduha.

Sabljica (Sansevieria trifasciata) takođe je poznata i kao svekrvin jezik ili indijansko pero je izuzetno otporna biljka koja može dugo da izdrži bez vode, što nije ni čudo jer potiče iz Afrike. Ona odlično podnosi i jako niske i jako visoke temperature. Ova biljka je odličan izbor za one koji nemaju mnogo iskustva kad je gajenje sobnih biljaka u pitanju.

sabljica unsplash
Sabljica Foto: Unsplash

Bendžamin fikus (Ficus benjamina) je već česta biljka u našim domovima, a sada ćete ga još više zavoleti. Naime, istraživanja su pokazala da ova biljka pozitivno utiče na kvalitet vazduha i smanjuje količine većine čestih toksina prisutnih u unutrašnjim prostorijama, dok potpuno eleminiše formaldehid, ksilen i toluen.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) je još jedna moćna biljka koja može da popravi kvalitet vazduha. Jedna saksija ove biljke može da prečisti prostor od 200 kvadratnih metara! Odlično upija otrove iz vazduha kao što su formaldehid, ugljen monoksid i benzen.

Aglaonema (Aglaonema) je zapravo hibrid čiji „roditelji“ stižu iz jugoistočne Azije. U svetu je poznata i kao kineski zimzelen. Dostupna je u različitim veličinama i kombinacija boja. Možda je zahtevnija od nekih već pomenutih biljaka, ali je zato i veoma zahvalna kad je u pitanju održavanje svežeg i čistog vazduha u vašoj kući.

Odaberite jednu ili iskombinujte nekoliko biljaka sa ove liste, uživajte u njihovim čarima i obogatite svoj dom!

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: