Valensija vs. Barselona: suprotstavljeni biseri Mediterana – Ananas Magazin `
Putovanja Valensija vs. Barselona: suprotstavljeni biseri Mediterana

Valensija vs. Barselona: suprotstavljeni biseri Mediterana

Za sve one koji bi da svoj odmor provedu kupajući se na prelepim plažama, a uz to i obilazeći neke od najpoznatijih evropskih i svetskih znamenitosti – jedno od rešenja je svakako dinamična i uzbudljiva Španija!

Kada su u pitanju poznata turistička letovališta Španije, poznato je da ih zaista ima u velikom broju širom zemlje, ali ono što je ljudima sa naših prostora pristupačnije i izvodljivije za obilazak poslednjih godina je istočna obala zemlje. Upravo zbog toga smo se i odlučili da leto 2015. godine provedemo u ekscentičnoj Barseloni, a da svoju posetu ovoj divnoj zemlji ponovimo i 2017. godine, u romantičnoj Valensiji. Ukoliko i vama ovi biseri Mediteranskog mora zvuče dovoljno primamljivo i možda se dvoumite koji od njih prvi posetiti, saznajte u nastavku koje su najznačajnije sličnosti i razlike koje su nama bile upečatljive.

saint mary cathedral valencia
Katedrala Svete Marije u Valensiji Foto: Brankica Ćirić

Odlazak i boravak u ovim gradovima naša skromna grupa od 7-8 prijatelja organizovala je sama. Prevoz smo obezbedili preko niskotarifne kompanije WizzAir i to letom iz Sofije za oba grada, gde je povratna karta (kupljena dva meseca ranije) sa uključenim prtljagom iznosila oko 180 evra. Smeštaj, odnosno stan za iznajmljivanje, našli smo putem sajta AirBnB mesec dana pre odlaska. Ukupna cena za 10 noći po osobi bila je oko 200 evra u stanu u Barseloni, i nekih 150 evra u stanu u Valensiji. Oba smeštaja su bila malo dalje od strogog centra i plaža, ali nam to nije predsvaljalo preveliki problem s obzirom da je povezanost gradskim prevozom poprilično dobra u oba grada.

Ono što nas je prvo dočekalo po izlasku iz zgrade aerodroma u Barseloni (i ono na šta smo kasnije bili spremni, kada smo otišli u Valensiju) bila je jako velika sparina i vlažnost vazduha nezavisno od doba dana i noći, neuobičajena za naše prostore. Međutim, pošto drugog izbora nije bilo, posle par dana svakako smo morali da se naviknemo na ovu vrstu klime, i u prilog nam je išlo to što uprkos svemu temperature vazduha nisu prelazile 33 stepena, mada nisu mnogo ni padale tokom noći.

Bitna stavka je i da su svi tipovi gradskog transporta odlično klimatizovani pa je vožnja metroom ili autobusom predstavljala pravo uživanje. Bez obzira da li ste došli u grad da biste posećivali plaže, išli u provod, obilazili znamenitosti ili nešto drugo, činjenica koja važi za oba mesta je da ćete dosta vremena provoditi u javnim prevozima jer su sve atrakcije i stvari koje vredi videti poprilično raštrkane po celom gradu.

plaza barseloneta barselona
Plaža Barseloneta u Barseloni Foto: Brankica Ćirić

Glavni grad španske oblasti Katalonije, Barselona, obiluje širokim i dugačkim peščanim plažama od kojih je Barseloneta najurbanija i najposećenija, ali svakako ne i najlepša gradska plaža. Duž obale, pored ove plaže nižu se i druge, daleko čistije, takođe vrlo urbane plaže (do te mere da neke prerastaju u nudističke) koje su pune mladih ljudi, pa možda i nisu najprimerenije za porodice.

Ako njih zanemarimo, svakako dolazimo do najznačajnijih obeležja Barselone zbog kojih smo se i mi odlučili da je posetimo, a to je totalno neuobičajena moderna arhitektura Antonija Gaudija i umetnost Salvadora Dalija, koje su vidljive i u najsitnijim detaljima koje možete uočiti u ovom gradu.

Tako smo posetili nezaobilaznu Sagrada Familiju, Gaudijev park, Kasa Milu – jednu od Gaudijevih kuća, Dalijev muzej u obližnjem Figeresu, a onda i Park Siutadela, brdo poznato po crkvi i zabavnom parku Tibidabo, glavnu šetališnu zonu La Ramblu, Gotsku četvrt, Akvarijum kao i Monžuik gde su smeštene takozvane magične fontane.

Parc de la Ciutadella Barcelona
Park Siutadela Foto: Brankica Ćirić

S obzirom da je Barselona jedan od najposećenijih evropskih gradova koji obiluje stranim turistima nezavisno od doba godine, cene karata za ove znamenitosti nisu zanemarljive i kreću se i do 20 evra. Generalno, utisak je da su cene ulaznica, hrane i pića skuplje ovde nego li u Valensiji, da ima previše turista i da su redovi za ulazak ogromni pa se preporučuje da karte kupite online. Takođe, ulice nisu baš najčistije, neki delovi grada van centra su noću jezivi i ako izuzmemo ovih nekoliko Gaudijevih remek-dela, ništa drugo ne izdvaja ovaj grad i ne čini ga jednom od najpoželjnijih destinacija, kao što smo mislili.

Nasuprot ovog grada pretrpanog turistima i najmanje lokalcima, Valensija nas je obradovala tipičnim duhom Španije, romantičnim ulicama, beskonačnim drvoredima palmi, futurističkim zgradama koje kao da su pale sa neke druge planete i, naravno, sangrijom za 1 evro! Ovde smo bili oduševljeni ogromnim promenadama duž cele obale na kojima se visoke palme nižu jedna do druge, preširokim peščanim plažama gde nikada nije bilo gužve, ali i pretoplim i čistim morem sa talasima.

valensija
Šetalište uz plažu u Valensiji Foto: Brankica Ćirić

Glavni utisak ovog grada na sve nas je ostavio takozvani Grad umetnosti i nauke, iliti kompleks futurističkih zgrada koje je gradu darivao poznati arhitekta Santijago Kalatrava, a koji u sebi sadrži Okeanarijum (akvarijum), bioskopsku salu Hemisferik, Muzej nauke i terasu Umbrakl.

Cena ulaznice za ceo ovaj kompleks, koji možete obilaziti i tokom dva dana, je oko 30-ak evra i svakako vredi posetiti i uživati u svakom njegovom delu, kako iznutra, tako i spolja. Osim ovoga, grad obiluje raznoraznim muzejima, trgovima, parkovima i tesnim ulicama starog grada, sa kućama i zgradama različitih vedrih boja i nijansi.

grad umetnosti i nauke valencia
Grad umetnosti i nauke u Valensiji Foto: Brankica Ćirić

Za vreme našeg boravka uspeli smo da vidimo muzej arheologije, savremene umetnosti, zatim muzej keramičkih figurica kao i muzej minijatura i muzej papirnih figura – Las Falas, za šta smo plaćali najviše 7-8 evra, s obzirom da smo neke od njih obilazili u terminima kada je ulaz besplatan. Uživali smo u zelenilu duž izmeštenog korita reke Turia, zatim u botaničkoj bašti i vrtu Monforte, izlazili u klubove, kako u centru, tako i na plaži, uzimali 1,5 litar sangrije u supermarketima za 1 evro, a bilo je moguće osetiti i čari noćnog kupanja.

Jedna stvar koje je karakteristična za oba grada na koju morate da se pripremite je da lokalci vrlo slabo ili loše govore engleski jezik ali da ćete svuda nailaziti na natpise kako na španskom, katalonskom, odnosno „valensijanskom“ španskom jeziku, tako i engleskom.

Bilo kako bilo, dobar provod i velike svetske znamenitosti naći ćete svakako u oba mesta, samo što ćete se u Valensiji osećati mnogo opuštenije i zadovoljnije, prvenstveno zbog mentaliteta ljudi, a uz to ćete definitivno potrošiti manje novca.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: