Šta morate da znate ako želite da otputujete u Machu Picchu – Ananas Magazin `
Putovanja Šta morate da znate ako želite da otputujete u Machu Picchu

Šta morate da znate ako želite da otputujete u Machu Picchu

Svim ljubiteljima prelepih drevnih i mističnih destinacija, Machu Picchu predstavlja jedan od onih „svetih gralova“ putovanja i definitivno se nalazi na wish listi.

Ovaj drevni grad Inka, u Peruu, definitivno je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u poslednjih 20 godina širom sveta. Spektakularne građevine, koje se nalaze na prilično nepristupačnoj visoravni i predstavljaju poslednje utočište Inka, prastanovnika Perua, za koje je misterija zbog čega su i kako nestali…

Machu Picchu je otkriven 1911. godine, a danas se nalazi na UNESCO-voj listi svetsle baštine, kako bi se ovaj lokalitet očuvao u što je moguće originalnijem izdanju. Ranije je ulaz na ovu destinaciju bio besplatan, što je, naravno, negativno uticalo na očuvanje građevina jer se nisu svi turisti odnosili prema ruševinama sa poštovanjem, ali od 2011. godine ulaz se naplaćuje i postoje konkretna i stroga pravila i ograničena kada je poseta ovoj lokaciji u pitanju.

machu picchu 3
Machu Picchu se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine Foto: Pixabay

Za početak, tu je ograničenje poseta na svega 2.500 ljudi dnevno, zbog čega se ulaznice često raspodaju i par meseci unapred. To nije jedina promena. Od 1. jula 2017. godine, važe nešto drugačija pravila za turiste. Na primer, ulaz je moguć isključivo uz vodiča, koga morate unapred rezervisati. Ranije je bilo moguće provesti ceo dan na lokalitetu, ali sada je vaše potencijalno vreme u ovom drevnom gradu ograničeno, odnosno mogući su obilasci u prepodnevnom (između 6 i 12 sati) i popodnevnom terminu (od 12 do 17:30 sati).

U suštini, ključni faktor (osim novca) za posetu Machu Picchua je PLANIRANJE. Detaljno planiranje mesecima unapred. Takođe, više nije moguće vratiti se na lokalitet, nakon što ste ga jednom napustili, zbog toga se potrudite da iskoristite rezervisan termin u potpunosti. Turisti ne mogu da se slobodno kreću po lokaciji, već se moraju držati obeleženih putića.

Ulaznica (trenutno) košta 70 američkih dolara za odrasle osobe koje nisu iz SAD-a, za decu do 7 godina ulaz je besplatan, dok je za mlade od 8 do 17 godina karta 41 dolar. Dodatne i detaljne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu za kupovinu ulaznica u Machu Picchu. Takođe, ukoliko želite da uz ovaj lokalitet posetite i muzej, Huayna Picchu ili/i planinarite, cene će biti nešto više.

machu picchu 4
Machu Picchu se nalazi na 2.350 metara nadmorske visine Foto: Pixabay

U redu. Odlučili ste da posetite ovaj čuveni kompleks, koji spada u Novih 7 svetskih čuda, obezbedili ste dokumentaciju (viza nije potrebna za boravak u Peruu do 90 dana – za više informacija obavezno posetite sajt Ministarstva spoljnih poslova), kupili ulaznicu, rezervisali let… Šta morate da znate o samoj poseti Machu Picchua?

Pravila ponašanja prilikom boravka u Machu Picchu:

1. Ne smete uneti torbu ili ranac, čije dimenzije prelaze 40x35x20 cm. U suprotnom ćete morati da je ostavite na ulazu.

2. Ne smete uneti hranu i piće. Cigarete su zabranjene, čak i elektronske.

3. Zabranjeno je unošenje: kišobrana i suncobrana, dronova (kao i upravljanje paraglajderom i drugim letelicama), stalaka/tripoda za fotoaparate i kamere (osim uz prethodno specijalno dobijenu dozvolu, što se odnosi na profesionalne fotografe), kolica za bebe, štapova za hodanje (osim onih koji imaju poseban gumeni vrh, ali isključivo starijim osobama i onim sa invaliditetom), obuće sa štiklom ili/i tvrdim đonom, muzičkih instrumenata, megafona i zvučnika.

4. Zabranjeno je hranjenje životinja, penjanje i naslanjanje na zidove u okviru kompleksa, kao i diranje, pomeranje i premeštanje bilo čega.

Nemojte hraniti lame i druge životinje u Machu Picchuu Foto: Pixabay

5. Zabranjeno je nedolično i rizično ponašanje, u šta spadaju golotinja, skakanje, ležanje, trčanje, pevanje, pravljenje buke, kao i reklamiranje bilo čega.

6. Ponesite: flašicu vode, kabanicu ili vodootpornu jaknu i obuću pogodnu za planinarenje, kremu sa zaštitnim faktorom, kapu ili kačket, sredstvo protiv uboda insekata i sitan novac za ulaz u toalet.

7. Obavezno čuvajte svoju ulaznicu (i pasoš, naravno) i pratite svog vodiča.


Možda vam neka od ovih pravila deluju suvišno, ali imajte u vidu da su sva uvedena u cilju zaštite ovog čudesnog lokaliteta. Nebitno je da li ste dobili želju da posetite Machu Piccu gledajući Ancient Aliens, čitajući listu svetskih čuda, ili iz nekih drugih pobuda – oni koji su bili tamo tvrde da je iskustvo nezaboravno i da je, zbog prelepe prirode i misterioznosti ovog mesta, apsolutno vredelo otići na drugi kraj sveta. Prema tome, ukoliko se Machu Picchu nalazi na mapi vaših putešestvija iz snova, predlažemo vam da se okuražite i otputujete tamo. Naravno, poštujte ovaj mistični grad, pridržavajući se pravila, i uživajte!

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: