Božanstvene plaže, sport, delfini i noćni provod na Tasosu – Ananas Magazin `
Putovanja Božanstvene plaže, sport, delfini i noćni provod na Tasosu

Božanstvene plaže, sport, delfini i noćni provod na Tasosu

Ukoliko razmišljate kuda na letovanje naredne godine ili, pak, gde iskoristiti preostale  sunčane dane, predlažem vam ostrvo Tasos. Ovog leta smo se društvo i ja odlučili za tu destinaciju najpre zbog fenomenalnih plaza, ali i zbog uzbudljivih mesta za obilaženje.

Što se tiče samog aranžmana, rezervisali smo smeštaj preko agencije, dok smo umesto organizovanim prevozom  išli svojim automobilom. Mana Tasosa je ta što je poželjno ići svojim autom kako biste obišli sve ono što ovo ostrvo nudi, jer je iznajmljivanje automobila ili skutera prilično skupo. Cene za desetodnevni smeštaj u avgustu su bile preko 150 evra, tako da smo mi platili po 165 evra po osobi za trokrevetni smeštaj.

Smešteni smo bili u mestu Limenarija, koje je prilično mirno – pravo mesto za odmor. Gradska plaža je bila prostrana, kafić na samoj obali, mreža za odbojku. Međutim, pravi raj se krije daleko od naseljenih mesta. Plaže kao što su Paradise beach, Golden beach, Metalia, Marble beach, Giola i Aliki su odaljene od našeg smeštaja 20-30 kilometara, ali je vredelo obići ih.

Ukoliko volite sitan pesak, prostrane plaze, čisto more i prelep pogled na pučinu, predlažem vam da svoj dan provedete na Paradise i Golden beach plaži, jer možete uživati u prelepoj vodi i pogledu, a kada vas plivanje i sunčanje izmore, na samim plažama su restorani sa odličnom hranom, kvalitetnom uslugom i pristupačnim cenama.

Ako ste više za avanture, postoje organizovana krstarenja, mali brod kojim obilazite veći deo ostrva u trajanju od 7 sati. Cena krstarenja je 25 evra, a u tu cenu ulaze doručak i ručak, gde, naravno, uz suvlaki dobijete i vino. Samo krstarenje je uzbudljivo jer ste na otvorenom moru, uživate u talasima, obilazite mesta do kojih se autom ne može doći, a ako ste te sreće možete videti i delfine na pučini (mi ih, nažalost, nismo videli ?). Brod pristaje na nekim plažama, gde pravite pauze za kupanje, sunčanje na palubi i naravno skakanje sa broda.

krstarenje tasos foto branka grgurevic
Krstarenje (Tasos) Foto: Branka Grgurević

U slučaju da niste ljubitelj broda, a volite skakanje sa visine, onda je za vas prava stvar plaža Giola! Naime, do plaže se ne može doći autom, već je potrebno pešačenje od nekih pola sata. Ova plaža zapravo predstavlja stenu sa dubokom rupom, u kojoj se nalazi morska voda, gde oni hrabri, kao što su moje drugarice Tijana i Branka, skaču sa visine od 7 metara.

Prelepim stazama za pešačenje pored samog mora, koje vode do iskopina i antičkog grada, možete obići na plaži Aliki, jer u nastavku te plaže se upuštate u avanturu pešačenja.

Za one koji su se uplašili da su jedine čari Tasosa izležavanje na plaži i obilaženje antičkih gradova, želim da istaknem da je noćni provod prilično dobar. Pored same Limenarije je mesto Potos, koje je u šetačkoj zoni, prepuno kafića, klubova i taverni gde možete uz odličnu muziku provesti veče. Ako ste na Tasos otišli svojim automobilom, neka vas ne brine vožnja i konzumiranje alkohola, jer u tom slučaju možete uzeti taksi. Cena taksija je pristupačna, jer je od Limenarije do Potosa vožnja 8 evra u jednom pravcu, ali je mana što se na celom ostravu nalaze dva ili tri vozila taksija, pa se može desiti da morate da čekate vozilo i do pola sata.

Naš poslednji dan na Tasosu rešili smo da iskoristimo za obilazak manastira Svetog Arhangela Mihaila i Teologosa, koji se nalazi na samoj sredini ostrva. Što se tiče manastira, na ulazu vas čekaju, ukoliko ste žensko, duge suknje i ortači, a ukoliko ste muško duge pantalone, tako da u obilazak možete otići i kada krenete na plažu. Pogled sa manastira je neprocenjiv, opušta i smiruje, a možete probati i njihov domaći ratluk koji se nalazi kod ulaznih vrata samog manastira.

Teologos je mesto na sredini ostrva, poznato po fenomenalnoj jagnjetini, odličnom ambijentu i gazdarici koja će vas dočekati srdačno, kao da vam je rođena baka! Na kraju ručka možete probati njen specijalitet: nešto nalik krofnama sa ukusnim prelivom.

Tu se završava naš desetodnevni odmor, prepun lepih iskustva, vrednih uspomena i novih poznanstva jer je prepuno turista koji su pretežno sa naših područja, tako da možete pričati srpski i da vas ceo Tasos razume! ?

Tasos Foto Tijana Matejic
Foto: Tijana Matejić
Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: