Amsterdam – više od marihuane i prostitutki – Ananas Magazin `
Putovanja Amsterdam – više od marihuane i prostitutki

Amsterdam – više od marihuane i prostitutki

Krajem januara sam poslovno poslat na desetak dana rada u Holandiji. S obzirom da sam tom prilikom imao slobodan vikend, odlučio sam da ga iskoristim na najbolji način – u Amsterdamu.

Najpre ću istaći nekoliko stvari o Holandiji koje su važne za turiste:

U Holandiji gotovo svi znaju engleski, od bebe do babe. Ukoliko poznajete jezik, snalaženje je vrlo lako.

• Holandija ima odličnu povezanost prevozom, pre svega imaju odlične, brze međugradke vozove koji voze, nekada i posle ponoći. Uz sve to postoji sajt 9292.nl na kome možete da isplanirate vaš put. Ovaj sajt vam takođe pokazuje i prosečnu cenu i vreme vožnje.

• Gotovo na svim većim autobuskim stanicama, aerodromima, pa čak i trgovima imate odličnu besplatnu internet konekciju.

• Holandija je vrlo skupa.

Besplatni deo avanture u Amsterdamu:

Po dolasku u Amsterdam prvo me je dočekao sneg, zatim je granulo sunce, a posle podne je počela da pada kiša. Holanđani su me i upozorili da je vreme u njihovoj zemlji vrlo promenljivo. Najbolje je obući se slojevito i poneti odeću otpornu na vodu, jer će vas kiša obavezno „uhvatiti“ makar jednom za vreme putovanja.

amsterdam 2 foto nemanja milojevic
Kanal u Amsterdamu Foto: Nemanja Milojević

Druga stvar koju sam odmah primetio bila je gomila mladih ljudi, svi došli sa istim ciljem. Marihuana. U početku mi je bilo vrlo čudno da grupe mladih prolaze sa „džointom“ pored policajaca, i da oni ne reaguju uopšte. Takođe mi je bilo neprijatno da uđem u neki od gomile Coffeeshop-ova (specijalno ime za radnje u kojoj, osim pića, možete da kupite marihuanu), koji se nalaze maltene na svakom koraku, a želeo sam da vidim šta se tamo događa i da li je situacija baš takva kako se prikazuje na filmovima.

Krajem prvog dana sam se okuražio da uđem u jedan od njih i zadovoljim svoju radoznalost. Iznad šanka stoji velika tabla, na kojoj je ispisano bar 30 različitih vrsti marihuane, koje mogu u njoj da se kupe. Pored svake stoji cena, jačina, a prodavci su vrlo radi da objasne kakav „trip“ se od nje očekuje. Moguće je kupiti na gram, a mogu vam i smotati „džoint“ na licu mesta.

Amsterdam je, kao i većina Holandije, izgrađen na močvarnom području, koje su domoroci ukrotili građom prelepih kanala. Stoga, u Amsterdam ne vredi ići ako niste spremni da provedete ceo dan šetajući, od trga do trga, duž kanala. Postoje brodovi koje voze ture kanalima, ali meni nisu izgledale privlačno.

Od poznatijih trgova prva stvar je Rembrandtov trg, na kom je napravljena skulptura na osnovu najpoznatije Rembrantove slike Noćna straža. Osim njega, tu je i centralni trg ispred velelepne gradske kuće. Preko puta gradske kuće je i muzej Madam Tiso, u kojem se možete slikati sa figurama Adel, Lejdi Gage i Džordža Klunija, u prirodnoj veličini (što piše na flajeru).

amsterdam madam tiso foto nemanja milojevic
Spoljašnjost muzeja Madam Tiso Foto: Nemanja Milojević

Još jedna stvar koju obavezno treba posetiti je Cvetna pijaca, koja se širi duž centralnog kanala. Na jednoj strani ulice su tezge na kojima možete kupiti koju god vrstu lala poželite, a sa druge strane ulice su mlekare koje proizvode domaće sireve i kačkavalje. U mnogim prodavnicama možete da uđete i probate sireve, tako da je i to besplatno.

Čuvenu Ulicu crvenih fenjera ne vredi posetiti pre pada mraka. A kada padne mrak… Iako sam znao šta ću videte u njoj, opet me je iznenadio koliko to izgleda normalno. Kada ste u Amsterdamu, sve je normalno. Jedna stvar koja je zabranjena je slikanje, a neke kuće imaju i obezbeđenje koje će vas zamoliti da ne slikate devojke. Ulica bukvalno izgleda kao niz malih izloga. U svakom izlogu devojka, iza koje se nalazi mala sobica sa krevetom. Zaista se ovaj prizor može videte jednom  u životu.

Od stvari koje nisu besplatne, možete posetiti:

Muzej Van Goga je, od svega što sam doživeo i video u Amsterdamu ostavio najjači utisak na mene. Karta za muzej je bila 20 evra, uz sta sam doplatio 5 evra za in-ear vodič, koji je dostupan na 10 jezika (ne i na srpskom). Način postavke je takav da vas vodi kroz Van Gogov život, od rođenja, prvih radova, preko najplodnijih dana rada, do mentalnog sloma i smrti.

Rijks muzej je veliki muzej nacionalne istorije Holandije. Po ceni od 20 evra, možete videte neka od najpoznatijih dela mnogobrojnih holandskih umetnika. Meni vrlo interesantan deo bio je onaj posvećen holandskoj mornarici gde se možete upoznati sa načinom života ljudi na brodu i možete videte razne dragocenosti iz kolonijalnog doba, sa različitih strana sveta. Centralni deo je posvećen Rembrantu i njegovoj Noćnoj straži, na koju su Holanđani vrlo ponosni.

Zoološki vrt. Za obilazak je potrebno odvojiti dosta vremena. Ulaznica je 22 evra, a pored vrta se nalazi i jedinstven muzej bakterija – Micropia, koji možete posetiti po ceni od 14 evra. Možete kupiti i grupnu ulaznicu za zoološki vrt i muzej bakterija za 30 evra. Iskreno, da biste uživali u Micropia-i, neophodno je da baaaš budete zainteresovani za bakterije.

Deo zoološkog vrta je i tropska bašta u kojoj ćete se osećati kao u nekoj džungli. Oko vas lete najneobičnije vrste leptira, a ja sam gotovo sve vreme proveo pokušavajući da vidim guštere, zmije i insekte – mastere kamuflaže koje vrlo teško uočiti. Od neobičnijih vrsti možete videte pingvine, flamingose, crvene pande, valabije, različite egzotične vrste gmizavaca, insekata, riba i ptica. Posebno zanimljivo je da su bezopasnije vrste od vas odvojene kanalima, tako da ima minimalno ograda.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: