Zdrava hrana: Smorgos torta sa šunkom – Ananas Magazin `
Ishrana Zdrava hrana: Smorgos torta sa šunkom

Zdrava hrana: Smorgos torta sa šunkom

Smorgos torta sa šunkom – malo, slano remek delo! Pripremite je dan ranije i oduševite svoje ukućane i prijatelje. Jednostavna za pripremu, bez pečenja.

Sastojci (za 1-2 porcije):

– 300 g mladog sira ili pavlake
– 15 g rena
– 4 pločice Wasa krekera (za hrskavu varijantu) ili vazdušasta kora (recept)
– 100 g šunke
– šaka cvetova brokolija
– 1 manji krastavac

Priprema:

Mladom siru ili pavlaci dodajte ren i so po ukusu. Krastavac oljuštite i istim pilerom izvucite trakice. Krekere ili koru isecite prema obliku vašeg kalupa. Mi smo koristili kružni prečnika 12 cm. Ukoliko koristite koru ispecite je što je tanje moguće ili je horizontalno prepolovite.

Na dno poređajte krekere/koru u jednom sloju, premažite 1/5 sirnog namaza, preko stavite jedan list šunke i na kraju poređajte trakice krastava. Postupak ponovite još dva puta. Za treći sloj krekera/kore iskoristite one deliće koji su vam ostali od prethodnih slojeva. Na kraju tortu završite sirnim namazom. Ostavite u frižideru bar sat vremena.

Brokoli 3 do 5 minuta blanširajte u vrućoj slanoj vodi. Pažljivo ih ocedite i prohladite. Od preostale šunke oblikujte ružice. Kad se tortica stegne izvadite je iz kalupa, premažite bočne strane preostalim sirnim namazom i izlepite trakice krastavca. Vrh torte dekorišite blanširanim brokolijem i ružicama od šunke.

Ukoliko šunku zamenite kuvanim jajima dobićete ukusan vegetarijanski doručak.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: