Ugašen YouTube-MP3 – popularni sajt za skidanje pesama sa YouTube-a – Ananas Magazin `
TECH Ugašen YouTube-MP3 – popularni sajt za skidanje pesama sa YouTube-a

Ugašen YouTube-MP3 – popularni sajt za skidanje pesama sa YouTube-a

Muzička industrija je odnela veliku pobedu protiv piraterije. U slučaju u kome su najveće produkcijske kuće tužile popularni sajt YouTube-MP3.org doneta je presuda po kome se ovaj sajt gasi.

YouTube-MP3.org bio je sajt za rip-ovanje pesama u mp3 formatu, sa YoutTube video zapisa. Usluga, koju je ovaj popularan sajt pružao, je nelegalna, pošto se time narušavaju autorska prava vlasnika snimka. U tužbi se kao naneta šteta od piraterije navode vrtoglave sume novca, pri čemu je ovaj sajt naneo najveću, s obzirom na to da se našao na listi 400 najposećenijih sajtova.

Tužbu je podnelo 15 najvećih američkih produkcijskih kuća, „naoružanih“ timom najboljih advokata, te sajt nije imao gotovo nikakve šanse. Sajt danima unazad nije bio u funkciji, usled spora, te je korisnike pri pokušaju da rip-uju neku pesmu, sačekala poruka: Radovi su u toku. Molimo da pokušate ponovo u narednih sat vremenaNa kraju postupka su se strane nagodile da će sajt biti ugašen, domen predat tužiocima i isplatiće se određena, za sada nepoznata, suma novca.

Ovaj slučaj je takođe ispratila vest da su muzičke kuće kritikovale Google, vlasnika YouTube-a, da i posle višegodisnjih primedbi, i dalje ne razvija sisteme kojim bi se video zapisi štitili od nelegalnog skidanja. Štaviše, sajt YouTube-MP3.org, a i mnogi drugi se prikazuju kao preporuka u autocomplete-u posle par ukucanih slova. Iz Google-a i dalje nema komentara na ove apele kuća, a i izvođača.

Izvor: torrentfreak.com, gizmodo.com

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: