Hakovano 6 miliona naloga na Instagramu: Kako da zaštitite svoj profil – Ananas Magazin `
TECH Hakovano 6 miliona naloga na Instagramu: Kako da zaštitite svoj profil

Hakovano 6 miliona naloga na Instagramu: Kako da zaštitite svoj profil

Nakon što je pre dve nedelje Instagram profil popularne američke pevačice Selene Gomez bio hakovan, nekoliko dana kasnije, otkriveno je da je hakovano više od 6 miliona naloga, među kojima se, pored mnogih poznatih ličnosti, nalaze i profili „običnih“ ljudi.

Instagram je ispravio ovaj bug pre nekoliko dana i njegovi čelnici ističu da je sada ova platforma bezbedna, ali su do tog trenutka hakeri, koji se kriju iza imena Doxagram i tvrde da su Rusi, prikupili privatne informacije kao što su brojevi telefona i mejl adrese sa više od 6 miliona Instagram naloga, koje su prodavali na svom sajtu po ceni od 10 dolara po informaciji.

Kako ističe britanski Telegraph, hakovani su profili poznatih pevača, sportista, političara koji imaju najveći broj pratilaca na Instagramu. Osim Selene Gomez, na listi hakovanih naloga nalaze se i predsednik Sjedinjenih Američkih Država, fudbaleri David Beckham i Cristiano Ronaldo, glumci Leonardo Di Caprio, Emilia Clarke, Emma Watson, muzičari Beyonce, Taylor Swift, Harry Styles i mnoge druge poznate ličnosti, ali i veliki broj „običnih“ ljudi.

Ova prevara je izvedena tako što je ljudima stizao zahtev na profilu o promeni šifre na Instagramu, koji su oni prihvatali, čime su Doxagram hakeri dobili pristup njihovim mejl adresama i brojevima telefona, ali ne i šiframa, kako navode čelnici Instagram platforme.

Ugroženi su bili korisnici na čijim telefonima Instagram aplikacija nije bila update-ovana u 2017. godini, što znači da oni koji redovno rade update aplikacije nisu u direktnoj opasnosti. Ipak, čelnici Instagrama ističu da bi svi korisnici trebalo da budu oprezniji u narednom periodu i da prijave svaku netipičnu i sumnjivu aktivnost na svom profilu, selektovanjem opcije Report a Problem, a zatim Spam or Abuse.


Kako da zaštitite svoj profil od potencijalnog hakerskog napada?

• Izaberite kompleksnu šifru, koja sadrži najmanje šest karaktera i koja bi trebalo da podrazumeva kombinaciju sloba, brojeva i znakove interpunkcije). Takođe bi šifre na svakom nalogu na internetu trebalo da vam budu različite.

• Menjajte svoju šifru redovno, pogotovu ukoliko dobijete poruku od Instagrama da to uradite.

• Nikome ne govorite svoje šifre.

• Uključite two-factor autentikaciju za dodatnu bezbednost.

• Redovno update-ujte aplikaciju Instagram na svom telefonu.

• Redovno menjajte šifre i na svojim mejl adresama i takođe ih nikome ne govorite.

• Nikako nemojte da zaboravite da se izlogujete sa Instagrama, ukoliko koristite uređaj ili kompjuter koji delite sa drugim ljudima. Nikako nemojte da obeležite Remember Me opciju ukoliko se logujete sa javnih računara.

• Dobro razmislite kada dajete autorizaciju nekoj aplikaciji.

Izvor: telegraph.co.uk, theverge.com, thedailybeast.com, inc.com, metro.co.uk

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: