Plastic Sunday i The Filters – svetlost u Feedback-u – Ananas Magazin `
MUZIKA Plastic Sunday i The Filters – svetlost u Feedback-u

Plastic Sunday i The Filters – svetlost u Feedback-u

Dokaz da alternativa nije mrtva, naprotiv, da je i te kako živa, niška publika je sinoć u klubu Feedback imala priliku da vidi. Bendovi Plastic Sunday i The Filters pokazali su da je samo potrebna volja, dobra osnova i zvuk, koji teži ka svetskim imenima alternative i koji je uvek dostižan.

Postoji jedna boljka ovakvih dešavanja – nepočinjanje na vreme. Mada, za to nisu krivi muzičari, već je za to kriva publika koja je naviknuta tako od strane „velikih zvezda“. U nešto intimnijoj atmosferi, petočlani beogradski bend The Filtersi otpočeli su svoje predstavljanje niškoj publici sa nekih sat i po zakašnjenja. Međutim, i oni koji su među prvima došli i čekali početak svirke, zaboravili su na to i prepustili se zvuku koji je dopirao sa bine.

The Filters nastup Foto Ivan Dinic (4)
The Filters Foto: Ivan Dinić

Bend The Filtersi nastali su početkom 2016. godine i, kako kažu, našli su „adekvatno utočište u BIGZ-u“. Za one koji su manje upućeniji, zgrada BIGZ-a je „sklonište“ svih novijih domaćih bendova koji neguju drugačiji zvuk u odnosu na neka maintstream ili tradicionalniji gitarski zvuk. Ovaj bend karakteriše zvuk koji tera na melanholično i, sa druge strane, dinamično, mrdanje tela, kao i tekstovi koji navode na razmišljanje.

The Filtersi su se predstavili sa jedanaest pesama, od kojih su dve, Blame it i Insese, sa njihovog još uvek svežeg EP, a po rekacijama publike, ostavili su odličan utisak i moglo se čuti da je pred njima svetla budućnost ukoliko nastave na ovom putu na kome su.

Sat vremena posle ponoći, na binu se popeo domaći trojac. Plastic Sunday postoji već deset godina i neguje prepoznatljiv zvuk koji ne prestaje da bude aktuelan. Bend je nakon dve godine osvojivši drugo mesto pesmom Radostan dan na konkursu Hello Dobre vibracije postao prepoznatljiv širom regiona, a nastupili su i kao predgrupa bendu Depeche Mode na koncertu u Beogradu.

Svoj sinoćni nastup članovi grupe Plastic Sunday otvorili su pesmom Ovaj san, koja ujedno otvara i njihov najnoviji, treći album Svetlost u tebi, za koji su mnogi poznavaoci muzike iz grada, ali i zemlje rekli da je ovo u produkcijskom i muzičkom smislu njihov najbolji i najzreliji album.

Plastic Sunday Foto Ivan Dinic (8)
Plastic Sunday Foto: Ivan Dinić

Ređale su se pesme Hodaj nestani, Sam sebi dovoljan, Šta se to događa… Iako su tekstovi melanholični, na neki način i depresivni, Plastic Sunday opija publiku svojom dinamičnom izvedbom i pevljivim refrenima. Gledajući dalje listu sa nazivima pesma kao što su Ovaj grad, Svuda oko nas, Letimo ka Suncu, Na krovu neba samstiče se utisak da i sam raspored pesama odiše nekim muzičkim putovanjem nekom letelicom u čijem su kokpitu članovi benda, a prisutna publika u improvizovanom klubu đuska i uživa u svakom pređenom metru ka Radosnom danu.

Ne silazeći sa bine, sa obostranim zadovoljstvom bend je završio svirku pesmama Ne gledaj dole i Negde, nakon čega im je oduševljena publika prilazila i drugarski čestitala na uspešnom „sletanju“.

Specifičnost bedna Plastic Sunday uzrokuje i deljenje ljudi na dva dela – oni koji su oduševljeni njima, i oni kojima nisu simpatični. Međutim, verovatno je u tome i čar ovakvih bendova.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: