OZ Experience – Omar Hakim i Rachel Z na Nišville Jazz festivalu – Ananas Magazin `
MUZIKA OZ Experience – Omar Hakim i Rachel Z na Nišville Jazz festivalu

OZ Experience – Omar Hakim i Rachel Z na Nišville Jazz festivalu

Čuveni bubnjar Omar Hakim i pijanistkinja Rachel Z nastupiće na ovogodišnjem Nišville Jazz festivalu, 10. avgusta, u obliku sastava OZ Experience, koji takođe čine basista Linley Marthe i gitarista JC Maillard.

Konceptualno, ova postava je na liniji tradicije manjih postava koje su, redom, predvodili  Erroll Garner, Ahmad Jamal ili Bill Evans, ali se repertoar znatno razlikuje od repertoara „standardnog“ džez trija (odnosno, u poslednje vreme kvarteta) – navode iz organizacije Nišville Jazz festivala.

Omar Hakim je jedan od najcenjenijih i najtraženijih bubnjara tokom poslednjih decenija. Njegove džez reference sadrže nastupe i snimanja sa brojnim poznatim muzičarima, kao što su Miles Davis, George Benson, Wayne Shorter i drugi. Iako važi za vrhunskog džez bubnjara, Omar Hakim nikada nije imao predrasude prema drugim muzičkim žanrovima, te je sarađivao i sa brojnim rok, pop, soul, fank muzičarima, među kojima su Sting, David Bowie, Madonna, Michael Jackson, Mick Jagger, Mariah Carey, Celine Dion, Daft Punk, Dire Straits…

Rachel Z jedna je od najsvestranijih muzičara današnjice. Na njenom prvom albumu Thrust the universe gostovali su Al Foster, Charnett Moffett, Lenny White i Victor Bailey. S obzirom da joj, osim džeza, posebnu pažnju privlači alternativni rok, njene reference obuhvataju turneje i snimanja sa Peterom Gabrielom (dva albuma) i Pinom Danielom (šest albuma). Rachel Z i Omar Hakim su u braku i zajedno su učestvovali na brojnim projektima drugih muzičara u proteklih 20 godina.

Album I Will Possess Your Heart Rachel Z, na kom je Omar Hakim svirao polovinu numera, označava novo poglavnje u njihovim karijerama. Na ovom albumu su se našle obrade nekih svetski poznatih pesama modernog alternativnog roka: Angry Chair (Alice in Chains), Sour Girl (Stone Temple Pilots), Lost (Coldplay) i I Will Possess Your Heart (Death Cab for Cutie). Rachel Z i Omar Hakin su, kako sami kažu, pokušali da „tumače melodije iznutra“, odnosno da poštuju originalne forme tih pesama i onda ih ritmično obrade, a da uz to ostane dosta prostora za kreativnost u imrovizacijama.


35. Nišville Jazz festival biće održan u niškoj Tvrđavi od 9. do 12. avgusta, uz propratni program koji će početi 3. avgusta i trajaće do kraja festivala. Organizatori najavljuju rekordnih 1.000 učesnika, koji će izvesti 250 programa na čak 20 stejdževa i scena.

Informacije o ceni ulaznica i prodajnim mestima možete pronaći u našem prethodnom tekstu.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: