Hornsman Coyote u Nišu: Treba nam evolucija! – Ananas Magazin `
MUZIKA Hornsman Coyote u Nišu: Treba nam evolucija!

Hornsman Coyote u Nišu: Treba nam evolucija!

Čuveni muzičar Nemanja Kojić, poznat pod imenom Hornsman Coyote promovisao je sinoć u klubu Feedback svoj novi album Sevengreen. Ovo je njegov deseti album, za deset godina solo karijere, a izdao  ga je nedavno za izdavačku kuću Ammonite Records, a niška publika bila je u prilici da čuje i Coyote-ove starije pesme pored onih sa novog albuma.

Stara boljka klubova i publike – kašnjenje od nekih sat vremena – ni ovog puta nije bila preskočena, pa je zagrevanje DJ Rashafaray (Mladen Rašić) krenuo oko 23 sati. Jedan od retkih di-džejeva koji u Nišu promoviše zvuk sa Jamajke zagrejao je publiku miksom starijih, ali i novijih reggae i dub stvari.

DJU, Hornsman Coyote i Martinez Selecta u niškom klubu Feedback FOTO: Ivan Dinić
DJU, Hornsman Coyote i Martinez Selecta u niškom klubu Feedback FOTO: Ivan Dinić

Tačno u ponoć, DJ Rashafaray-u se pridružio na bini Martinez Selecta i time „namignuo“ da uskoro kreće „zvezda večeri“ – Hornsman Coyote. Dobro poznat trio (Coyote, Martinez i DJU) od početka dao je publici na znanje da su dobro uigrani (mada je i sama publika svesna toga) i krenuli u svojevrsno osciliranje smenjujući brže i sporije pesme.

Sam reggae je, može se reći, aktivistička muzika, pa su poruke uglavnom uperene protiv sistema kao takvog. Naravno, imajući na umu kada je reggae u našoj zemlji postao popularan, ni srpski reggea nije imun na te ideje, pa je i sam Coyote svestan da nam je potrebna evolucija i otpočeo pesmu Revolution.

Nastup ovog trojca uglavnom traje sat i po vremena, ali količinu energije, pozitivnih vibracija i poruka – može se meriti trosatnim koncertom nekog velikog i višečlanog benda. Sa druge strane, to je samo di-džej, prateći glas i pevač koji s vremena na vreme svira trombon, ali sve je uigrano. Svemu tome dodaje i Coyote-ova interakcija sa publilom koji je često pitao: ‘Ste dobro NišE?

Hornsman Coyote u niškom klubu Feedback, Foto: Ivan Dinić
Hornsman Coyote u niškom klubu Feedback Foto: Ivan Dinić

Mešavanu starih i novih pesama prekinuo je obradom pesme Bob-a Marley-a Get up, standa up dajući još jednom na značaj aktivističkom pristupu reggae muzike. Što se tiče novih pesama, prošarane su nekim drugim žanrovima, u kojima se Nemanja oprobao, ali i u onima kojima nije ranije.

Hornsman Coyote takođe nije propustio priliku da spomene nedavno preminulog frontmena grupe Novembar Gorana Kostića Kostu i osvrne se na saradnju koju je imao sa njim i Novembrom.

Pred kraj, svestan vremena, Coyote je najavio da treba da se povuče sa bine, ali da ima vremena za još par pesama ukoliko pubilka to želi. Naravno, bez nepotrebnog odlaska i vraćanja na binu, troje muzičara otprašilo je još tri stvari: Još uvek ima nade, koju je Coyote snimio sa Jovanom Matićem iz Del Arno Banda, kao i dobro poznat hit Glow Jah light. Na samom kraju odsvirao je pesmu Belly of The Beast, koju je snimio kao duet sa muzičarem Jah Mason-om.

Do „fajronta“ publika koja je bila željna reggae muzike, mogla je da sređuje utiske sa nastupa uz još jedan blok reggae i dub-a DJ Rahafaray-a.

Umesto subjektivnog ili objektivnog zaključka i utiska – pogledajte galeriju fotografija i pratite ono što je Nemanja Kojić sinoć napomenuo publici:

Samo prirodno, samo takvi kakvi ste!

FOTO: Ivan Dinić

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: