Goblini u Nišu: Energija „klinaca“, posveta preminulim prijateljima muzičarima i lekcije o životu – Ananas Magazin `
MUZIKA Goblini u Nišu: Energija „klinaca“, posveta preminulim prijateljima muzičarima i lekcije o životu

Goblini u Nišu: Energija „klinaca“, posveta preminulim prijateljima muzičarima i lekcije o životu

I nakon 25 godina postojanja, Goblini pokazuju da još uvek znaju da zagreju masu i ostave ih u istom raspoloženju skoro dva sata, i to sa sve onim istim žarom kao i kada su počinjali. Ukratko bi se tako mogao opisati sinoćni koncert u prepunoj Banovini koji je bio peti, a četvrti u ovom prostoru nakon ponovnog okupljanja ovog kultnog šabačkog pank benda.

Nešto nakon 21 sati, svoj nastup, kao predgrupa, započeo je bend iz jedinog pank sela u Srbiji. U pitanju su kultni Cepeni Ćunci iz Ladovice kod Vlasotinca. Ne mnogo aktivni sa snimanjem, ali sa sviranjem da, otprašili su skoro čitav svoj repertoar od kojih su se Ljubavna i Dečko koji ne obećava horski pevale u skoro punom Dvorištu Univerziteta. Ovom prilikom podsetili su i pozvali sve pankere, rokere i ljubitelje tvrđeg gitarskog zvuka na tradicionalni XI Pivski festival u svom mestu i ostavili binu „zvezdama“ večeri.

cepeni cunci foto ivan dinic
Cepeni Ćunci Foto: Ivan Dinić

„Zvezde“ nije baš pankerski termin, ali čovek koji se prvi put nađe na koncertu Goblina može steći takav utisak jer je izlazak svih članova benda bio pozdravljen iako su svetla bila ugašena. Paljenjem svetla, momci iz ovog kultnog sastava započeli su pesmu kojom su se vratili na binu i osvojili srca mlađe publike: U odbrani zla.

Golub je, sada već tradicionalno, u kiltu skakao od prve pesme rame uz rame sa basistom Vladom Kokotovićem kao da su dvadesetpetogodišnjaci, a ne da su toliko na muzičkoj sceni i u srcu mnogi pankera. Nakon druge pesme U magnovenju, sa istoimenog albuma izdatog pre dvadeset godina, Golub se sa setom obratio publici rečima da ovaj koncert posvećuju nedavno preminulom frontmenu niške grupe Novembar.

Ređale su se stare i nove pesme, a Golub je dao i dve lekcije iz jezika. Prva lekcija publici usledila je nakon pesme Pečenja i rakije sa poslednjeg albuma i ona glasi „Seljaci su ljudi sa sela, a seljačine su nešto drugo“. Druga lekcija je bila nakon horskog skandiranja najvišem funkcioneru naše zemlje kako bi, kao i svaka druga pank publika, bila protiv homofobije i da sufiks-čina pravi razliku u značenju.

goblini foto ivan dinic
Goblini Foto: Ivan Dinić

Da su Goblini tu zbog publike, dokazuje i to da je bubnjar Firca, svoj ranac zamenio steznikom zbog povrede ključne kosti, ali da ga to nije sprečilo da odsvira iz sve snage od prve do poslednje pesme. A pesme su se ređale Ona, Petra, VozDaleki putOn je ona je, omaž Anji Rupel iz Videosex-a pesmom Anja, volim te, kao i himne ovog benda Ima nas i Punk’s not dead. Nakon himne, Golub je na poklon od pankera iz redova Meraklija dobio i šal sa natpisom Kec u Nišu.

Nakon nešto manje od dva sata, članovi benda su se poklonili i otišli sa bine, ali koncert, što se tiče publike, nije bio gotov, pa željni još pesama skandirali su da se vrate. Prva pesma na bis bila je Marjane moj čuvenog jugoslovenskog benda KUD Idijoti koju su snimili za tribute album Za tebe, u sećanje na Tustu, „velikog prijatelja Goblin“ i frontmena ovog pulskog benda.

Poslednjim taktom Za Lorenu publika je ostavljena da čeka sledeći koncert Goblina naredne godine, ali zadovoljna jer je prisustvovala svirci na kojoj su „matori“ pankeri dokazali da imaju energije kao „klinci“.

Foto: Ivan Dinić

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: