Bubnjar Lazar Tošić dobitnik Nišville nagrade za životno delo – Ananas Magazin `
MUZIKA Bubnjar Lazar Tošić dobitnik Nišville nagrade za životno delo

Bubnjar Lazar Tošić dobitnik Nišville nagrade za životno delo

Dobitnik ovogodišnje nagrade Nišville Jazz festivala za životno delo je čuveni bubnjar Lazar Tošić, kome će nagrada biti svečano uručena prve večeri Nišvilla, 9. avgusta, kada će Tošić nastupiti sa svojim kvintetom.

Lazar Tošić je jedan od najistaknutijih džez muzičara sa ovih prostora.

Ako je uopšte uputno praviti takva poređenja, sastavi Lazara Tošića bili su „naš“ pandan Džez Mesendžersima Arta Blekija – odnosno – obavezna i najbolja škola za mlade džez nade – dodaju iz organizacije Nišville Jazz fesivala.

Prisutan je na sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Sedam godina je proveo u Nemačkoj, gde je sticao iskustvo i razvijao svoj talenat i veštinu. Po povratku u beograd, postao je bubnar u orkestru Big Band RTS-a, sa kojim je nastupao 22 godine, odnosno od 1972. do 1994. godine. Paralelno sa Big Band-om, od 1982. do 1987. godine, bio je član sastava Sextet Marković-Gut, koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope, na brojnim, značajnim festivalima.

Tokom mračnih devedestih Lazar Tošić je bio jedan od najistrajnijih „čuvara džez plamena“ predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima, a status legendarnih stekli su pre svega nastupi u „Platou“ kod Filozofskog fakulteta u kojem je Lale predvodio svoje sastave, kroz koje je prošao veliki broj muzičara –  i to punih deset godina – navode iz organizacije Nišville Jazz festivala.

Po oceni novinara i publike, Tošić je 1996. godine izabran za najboljeg džez bubnjara u regionu. Tokom devedesetih je bio jedan od najistaknutijih čuvara džez plemena, kako navode iz organizacije Nišvilla, predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima. Tošić će, godinama kasnije, nastaviti da nastupa u kultnom džez klubu Ptica, ali i brojnim drugim beogradskim džez klubovima, koji su držali do svoje reputacije.

Inače, Lazar Tošić je sa svojim kvintetom nastupio na prvom Nišville Jazz festivalu, januara 1995. godine, a specijalni gost na tom koncertu bila je Bisera Veletanlić, prošlogodišnja dobitnica Nišville nagrade za životno delo.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: