Šivenje po meri – tradicionalno a trendi – Ananas Magazin `
MODA Šivenje po meri – tradicionalno a trendi

Šivenje po meri – tradicionalno a trendi

Šivenje po meri ponekad može biti veoma zahtevno. „Sto ljudi, sto ćudi. Svako ima svoje zahteve, koji su nekad mogući, ali nekad i nemogući“, ističe naša sagovornica, krojačica Ivana Stanković koja se šivenjem po meri bavi samostalno punih šest godina.

Krojenjem i šivenjem bavim se šest godina, a pre toga sam šila uglavnom samo za sebe, jer nikada nisam volela da se oblačim uniformisano, odnosno želela sam da se razlikujem od drugih – ističe Ivana, krojačica i vlasnica Krojačkog salona She IS u Aleksincu.

Ipak, to nije bilo lako, jer kako ona kaže na samom početku umela je da upropasti i po nekoliko materijala samo da bi došla do savršenog odevnog komada.

Kako bi stekla praksu i veštinu šivenja i krojenja, Ivana je najpre pohađala školu, da bi onda počela da radi kod starog krojača Radeta. On je uglavnom radio ozbiljnije odevne komade, kao što su muška odela i kaputi kako muški tako i ženski. Od deka Radeta je naučila puno, pre svega o nekim tehnikama i trikovima u šivenju, koje nije mogla da naučim u školi. Kasnije, kada je sama počela da šijem to joj je bilo od velike pomoći.

Međutim, kako nijedan posao nije lak, tako je i sa krojenjem po meri. Naime, zahtevi mušterija nekad mogu biti zaista veliki. I dok neko razume da neke stvari nije moguće sašiti, drugi ne odustaju od svoje zamisli.

Želje mušterija nekad mogu biti prevelike, zbog toga Ivana uvek pokušava da pronađe neku zlatnu sredinu i da obrazloži zašto su neke stvari van njenih mogućnosti.

Kada s nekom osobom nije moguće pronaći kompromis, odnosno kada procenim da će biti veća šteta nego korist, ja jednostavno odustanem od tog projekta  objašnjava Ivana i dodaje da nije sujetna i da ne smatra svojim neuspehom ako prizna da nešto ne ume, jer niko nije rođen za sve.

A pored zahtevnih mušterija, tu su materijali i odevni predmeti koji isto mogu biti zahtevni za rad. Dok joj je za neke odevne predmete potrebno celo poslepodne, za druge joj je dovoljno svega pola sata. To pre svea zavisi od onoga što se šije. Tako se nekad jedna najkomplikovanija haljina mnogo lakše može skrojiti i sašiti od obične prepravke.

Ivana je do sada sašila preko 150 različitih haljina, a najčeće posla ima od marta do jula meseca kada su male i velike mature i apsolventske večeri. Ali u šivenju baš tih haljina ona najviše uživa.

Najkomplikovanije haljine su maturske i baš zato njih najviše volim radim. Ponekad kada ih pogledam ne mogu da verujem da sam ih ja uradila. Jednostavno nekad samu sebe prevaziđem i umem da iznenadim – ističe vlasnica Krojačkog salona She IS.

Ipak, Ivana se bavi onim poslom koji voli i u kome uživa, što je danas prava retkost.

Kako sama priznajte, kada je upisala krojačku školu, mnogi su je odvraćali od toga jer su mislili da taj posao nema perspektivu. Međutim, ona danas živi od tog posla i uživa radeći ga.

Šivenje po meri je stari zanat koji traje već dugi niz godina i mislim da nikada neće izumreti, zato što je garderoba kao i hrana sastavni deo života. S druge strane ljudi žele da se razlikuju jedni od drugih, jer masovna industrija pravi sve uniformisane stvari, a ova garderoba je ipak pravljena za svaku osobu različito, odnosno po meri i želji – objašnjava Ivana Stanković.

Za više fotografija posetite Krojački salon She IS.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: