Veče japanske književnosti: Išiguro – Ananas Magazin `
KULTURA Veče japanske književnosti: Išiguro

Veče japanske književnosti: Išiguro

Veče japanske književnosti, posvećeno književniku japanskog porekla – Kazuou Išigurou, biće održano 13. decembra od 18 sati u Univerzitetskoj biblioteci Nikola Tesla.

Kazuo Išiguro je rođen 1954. godine u Nagasakiju, ali se još kao dete, sa svojim roditeljima preselio u Englesku, gde i dan-danas živi. Njegovi romani su nagrađivani i prevođeni na više od 40 jezika. Išigurovi najznačajniji romani su Ostaci dana, Slikar prolaznog sveta, Ne daj mi nikada da odem i Bez utehe. Njegov stil pisanja je neposredan i dubok, što mu je obezbedilo ogromnu i vernu publiku širom sveta. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2017. godine.

O njemu i njegovim delima govoriće profesorka književnosti Milica Vučković, profesorka japanskog jezika Natalija Jovanović i profesorka filozofije Ana Ubavić.

Tragamo u njegovim romanima za onim japanskim što je kroz njega svesno i nesvesno progovorilo, i pronalazimo kako su britansko ostrvo i zapadna civilizacija izvršili uticaj na ovog pisca kompleksnog izraza – ističu iz Udruženja Taka Niš, koje organizuje ovo književno veče, u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom.

Ulaz je besplatan.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: