`
Pop kultura Urednik „Dilana Doga“ i brojni strip umetnici na Striporami Nišville Jazz festivala

Urednik „Dilana Doga“ i brojni strip umetnici na Striporami Nišville Jazz festivala

Novo izdane festivala stripe, ilustracije i pop kulture Striporama biće održan od 10. do 13. avgustra u niškoj Tvrđavi, u organizaciji Nišville Jazz festivala i striparnice Južni Darkwood. Ovogodišnji festival će biti posvećen obeležavanju 30. godišnjice od izlaska prvog broja Dilan Dog u Srbiji.

Gost festivala će biti glavni urednik izdanja ovog stripa Roberto Rekjoni, kome će se pridružiti i urednici srpskog izdanja Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović iz izdavačke kuće Veseli četvrtak, koja će ovim povodom objaviti knjigu posvećenu Dilanu Dogu.

striporama ilustracija
Striporama – ilustracija

Publika će na Striporami imati priliku da vidi razne goste, koji će predstavljati najuticajnije škole stripa – američku, francusku, italijansku i japansku. Među gostima festivala naći će se i crtač Dilana Doga i koautor stip serijala Siročad Emiliano Mamukari, crtač francuskog strip giganta Delcourt Bojan Vukić, jedan od najcenjenijih evropskih strip crtača današnjice Igor Kordej, bugarski strip crtači Todor Hristov i Diana Naneva, domaći crtači Velibor Stanojević (Well-Bee), Jelena Đorđević i Jana Adamović, kao i Enis Čišić iz Sarajeva, koji je sarađivao sa kućom Marvel, i umetnik Politikinog Zabavnika Boban Savić Geto.

Organizatori ističu da je cilj Striporame da se, u društvu renomiranih gostiju festivala, fanovima, ali i potencijalnim umetnicima, približi najpre svet stripa i ilustracije, a sa njima i pop kulture.

Striporama je kombinacija neposrednog kontakta fanova sa omiljenim autorima (potpisivanje portfolija festivala, javni intervjui, izložbe), i umetnika sa njihovim poznatijim kolegama (tribine, radionice, predavanja). Ovo je jedini festival na ovim prostorima koji ima zvanični portfolio, sačinjen od ilustracija gostiju festivala koje su urađene upravo za ovu priliku. – ističu organizatori festivala.

U okviru ovogodišnje Striporame, osim brojnih događaja i aktivnosti, biće održana i berza strip izdanja, ali će biti organizovana i škola crtanja za najmlađe posetioce.

Kompletan program festivala Striporama 2017 biće uskoro objavljen.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *