TolkiNiš 2018 – festival fantastike u Nišu – Ananas Magazin `
Pop kultura TolkiNiš 2018 – festival fantastike u Nišu

TolkiNiš 2018 – festival fantastike u Nišu

Prvi festival fantastike, pod nazivom TolkiNiš 2018, biće održan 14. i 15. aprila u Niškom kulturnom centru, u organizaciji udruženja ljubitelja fantastike Ordo Draconiš i NKC-a.

Festival će tokom oba dana biti otvoren od 11 do 22 časa, a organizatori najavljuju bogat program, koji će obuhvatiti brojne kreativne radionice, tribine, predavanja, bazar fantastike, kao i igranje društvenih igara u Goblin kutku i projekcije filmova iznenađenja na kraju svakog dana. Festival TolkiNiš obuhvatiće sve grane kulture u kojima je fantastika zastupljena, kao i umetnike iz sveta književnosti, stripa, ilustracije, kostimografije, cosplay-a, filma i druge.

Naš festival je specifičan budući da će drugi dan u potpunosti biti podređen najmlađima, ali to ne znači da u njemu neće uživati i stariji. Kao što su nam poručili niški džedaji, grad se fantastično budi i nama je izuzetno drago da je tako. Posle veoma uspešnog Džedajkona, Niš dobija još jedan festival posvećen fantastici što može biti samo dobra stvar za kulturu ovog grada – navodi Darko Stanković, predsednik udruženja Ordo Draconiš.

U toku prvog dana festivala posetioci će moći da prisustvuju brojnim radionicama i predavanjima, među kojima su razgovor sa Goranom Skrobonjom, najuspešnijim prevodiocem dela Stivena Kinga i autorom serijala o Tesli, i Aleksandrom Tešićem, piscem serijala Kosingas i osnivačem IK Strahor, razgovoru sa nekim od pisaca izdavačkih kuća Otvorena knjiga, Portalibris i Orfelin, potpisivanju knjiga i slikanju, kao i predavanjima Mitološke paralele u Silmarilionu Marka Vasića i 200 godina Frankenstajna dr Dejana Ognjanovića i d.v direktora NKC-a Srđana Savića.

Drugi dan festivala fantastike TolkiNiš takođe će početi kreativnim radionicama – Mala stripska radionica Vladimira Vesovića i radionicom izrade čarobnih štapića i šešira, koju će voditi Ljubica Dolašević. Ljubitelji fantastike imaće priliku da razgovaraju sa Danijelom Jovanovićem, autorom serijala Severna kapija, kao i Lelom Stojanović, autorkom knjige Vesela veštica Nika, a biće održana i predavanja Izgubljene priče i rana predanja iz Silmariliona Marka Vasića, kao i predavanje posvećeno serijalu Harry Potter, pod nazivom Putovanje Hogvorts Ekspresom, na kome će učestvovati Darko Stanković, novinar i predsednik udruženja Ordo Draconiš, i blogerka Snežana BookWitch.

Na festivalu TolkiNiš biće i premijerno predstavljena nova knjiga poznatog niškog pisca Miloša Petkovića, pod nazivom Patuljci i vile, koja je namenjena deci, a takođe će nastupiti i istaknuti pisac knjiga za decu Uroš Petrović.

Detaljan program festivala fantastike TolkiNiš možete pronaći na zvaničnom Facebook događaju.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: