Omaž Cezarima – nagrađivani francuski filmovi u Domu Vojske – Ananas Magazin `
Pop kultura Omaž Cezarima – nagrađivani francuski filmovi u Domu Vojske

Omaž Cezarima – nagrađivani francuski filmovi u Domu Vojske

Ljubitelji francuske kinematografije imaće priliku da od 1. do 4. marta u Domu Vojske pogledaju četiri filma nagrađivanih na dodelama Cezara, u okviru ciklusa filmova Omaž Cezarima.

Ovaj ciklus filmova organizuje Francuski institut u Srbiji  – Niš, u partnerstvu sa Kupina filmom, povodom dodele nagrade Cezar, kojom se svake godine, 2. marta, nagrađuju najbolji francuski filmovi.

PROGRAM:

1. mart: Suzanne (FRA, 2012, 94’)

Žanr: drama
Reditelj: Katell Quillévéré
Uloge: Sara Forestier, François Damiens, Adèle Haenel

Opis: Suzanne i njenu mlađu sestru odgajio je njihov otac. Ona je sa 17 godina postal majka I u odgajanju njenog sina pomažu joj otac i sestra. Međutim, ona se zaljubljuje u delikventa Juliena, napišta porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada je izašla iz zatvora saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…


2. mart: Séraphine (FRA, 2008, 126’)

Žanr: biografija, drama 
Reditelj:
 Martin Provost
Uloge: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent

Opis: Radnja filma je bazirana na istinitoj priči o francuskoj slikarki Séraphine de Senlis. Kada 1912. godine poznati nemački kolekcionar Wilhelm Uhde iznajmljuje stan u Senlisu, kako bi u miru pisao i odmorio se od svog života u Parizu, on unajmljuje i kućnu pomoćnicu Séraphine. Kasnije će u komšiluku videti malu drvenu sliku i otkriti da je njen autor upravo njegova kućna pomoćnica. Tada će se izumeđu njih roditi veoma snažna veza.


3. mart: Capitaine Conan (FRA, 1996, 133’)

Žanr: drama, ratni
Reditelj:  Bertrand Tavernier
Uloge: Philippe TorretonSamuel Le BihanBernard Le Coq

Opis: Radnja se odvija na Balkanu, krajem Prvog svetskog rata, kada postaje izvesno da saveznici pobeđuju. Conan uspeva da unese strah u svest velikog broja ljudi, ubivši jednog čoveka. Nakon završetka rata, Conan i njegova četa imaju velike poteškoće da se naviknu na mir i zaborave na sve što su u ratu videli i radili.


4. mart: Camille Claudel (FRA, 1988, 170’)

Žanr: biogradija, drama, istorijski
Reditelj:  Bruno Nuytten
Uloge: Isabelle AdjaniGérard DepardieuMadeleine Robinson

Opis: Camille Claudel neprekidno radi na svojim skulpturama i mašta o trenutku kada će ući u studio poznatog skulptora Augustea Rodina. On će je zaposliti kao svog asistenta i ona će raditi skulpture kako za sebe, tako i za njega. U međuvremenu se zaljubljuje u njega i postaje njegova ljubavnica… Međutim, ubrzo će shvatiti da želi da izađe iz Rodinove senke…


Svi filmovi će se emitovati u maloj sali Doma Vojske, sa početkom u 20 časova, a ulaznice po ceni od 100 dinara moći će da se kupe u Domu Vojske sat vremena pre svake projekcije.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: