Kako je ananas neplanirano postao umetničko delo – Ananas Magazin `
Pop kultura Kako je ananas neplanirano postao umetničko delo

Kako je ananas neplanirano postao umetničko delo

Tačno, ananas je tropsko voće interesantnog izgleda, sjajnog ukusa, pun je vitamina. Ali jedan ananas je početkom maja sasvim slučajno postao umetničko delo na izložbi u okviru festivala Look Again na Univerzitetu Robert Gordon, koji se nalazi u Aberdinu, u Škotskoj.

Sve je počelo kada su dvojica studenata ovog univerziteta, Ruairi Gray i Lloyd Jack, u šali odlučili da postave ananas na jednom izložbenom predmetu:

Video sam prazan umetnički izložbeni štand i odlučio da vidim koliko će dugo tu ostati ili da li će ljudi poverovati da je umetničko delo – izjavio je Ruairi Gray za MailOnline.

Međutim, kada su se Gray i Jack vratili na izložbu posle četiri dana, čekalo ih je pravo iznenađenje: ananas je i dalje bio na štandu, ali je oko njega postavljena zaštitna staklena vitrina! Ova šala je neplanirano prerasla u umetnost i postala prava internet senzacija kada je Lloyd Jack postavio objavu na svom tviter nalogu:

Natalie Kerr iz organizacije izložbe je izjavila za Press and Journal da nije učestvovala u donošenju odluke da ananas ostane na štandu, niti da zna ko je postavio zaštitno staklo.

Pomerali smo izložbu i vratili se nakon 10 minuta i bio je u staklenoj vitrini. To je donekle misterija: staklo je prilično teško i za njegovo pomeranje potrebno je dvoje ili troje ljudi, nemam predstavu ko je to uradio. Ali i dalje je tamo, odlučili smo da ga zadržimo jer se uklapa u razigran duh ove postavke – objašnjava Kerr.

Kasnije su organizatori saznali da je staklenu vitrinu postavio domar, ali je ostalo nerazjašnjeno da li je to uradio iz šale ili zato što je zaista mislio da je ananas deo izložbe. Ipak, ovaj ananas je ostao deo izložbe čitavih šest dana, odnosno do samog zatvaranja izložbe, kada je odnesen zajedno sa regularnim eksplanatima sa izložbe, ističe Ruairi Gray, autor ovog neplaniranog umetničkog dela.

Autor i kulturni analitičar Peter York objašnjava za New York Times da ovaj događaj podseća na slučaj kada je, pre 100 godina, na izložbi Društva nezavisnih umetnika, francuski umetnik Marcel Duchamp poslao pisoar okrenut naopako i nazvao ga Fontana, potpisavši se lažnim imenom R. Mutt i proglasivši ga umetničkim delom. York dodaje da ovaj čin, svesno ili ne, potvrđuje Duchampovu tvrdnju da ukoliko neko nešto proglasi umetnošću, ono to upravo i postaje – umetnost.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj šali? Da li je smatrate da je ananas zaista postao umetnost ovom prilikom?

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: