„Poenta je biti srećan dok pišeš“ – 25 godina književnog rada Biljane Stanojević – Ananas Magazin `
KULTURA „Poenta je biti srećan dok pišeš“ – 25 godina književnog rada Biljane Stanojević

„Poenta je biti srećan dok pišeš“ – 25 godina književnog rada Biljane Stanojević

U sali za promocije Svetosavskog sajma knjiga, u Oficirskom domu, nije bilo mesta za sve one koji su želeli da prisustvuju književnoj večeri povodom 25 godina književnog rada niške književnice Biljane Stanojević. Ono što je najzanimljivije, a to je da je bilo raznovrsnih posetilaca: mladih i onih starijih, „običnog“ sveta, novinara i političara, pisaca, umetnika i prosvetnih radnika…

U proteklih 25 godina, Stanojević je izdala 22 knjige, od kojih su četiri za decu, jedan roman i scenario za bal na vodi.

Pisala bih da živim sto života i to je nešto što ne bih menjala. U stvari, ništa ne bih menjala – zadovoljna sam svojim životom, svojom porodicom, svojim poslom i pisanjem koje me ispunjava – rekla je niška pesnikinja Biljana Stanojević, za Ananas Magazin, povodom proslavljanja četvrt veka književnog rada.

Biljana Stanojević i Nemanja Stevanović Foto: Ana Stanojević
Biljana Stanojević i Nemanja Stevanović, novinar Ananas Magazina Foto: Ana Stanojević

Kako kaže, trudi se da ne ponavlja „otrcanu“ frazu koju većina književnika rabi, a to je da „piše od malih nogu“. Međutim, činjenica je da piše otkako je uzela olovku u ruke i naučila sva slova.

Kako je Biljana odrastala, tako je njena poezija doživljavala renesansu, menjala se i bivala zrelija, ali Biljana naglašava da nije pisala da bi dostigla aplauze, niti da bi dobijala nagrade, „ali to dođe samo po sebi i ako valjaš vidi se, ako ne valjaš – zaborave te“.

Međutim, Biljana Stanojević otkriva tajnu da je poenta, u stvari, „biti srećan dok pišeš“ jer se „ta sreća širi i razmnožava kada čitaju ljudi“.

Foto: Ana Stanojević

Osim poezije, slavljenica je napisala i dva scenska dela – scenario za Svetosavski bal na vodi, za koji navodi da joj je krivo što „čudo nisu napravili“ jer je u svetu neviđen koncept, kao i predstava za decu Car Konstantin… mali.

Kruna svega u njenoj prozi je upravo njen roman.

Roman Šta hoćeš, nesrećo?! je kruna svega u mom proznom stvaralaštvu. Nešto što sam ja imala potrebu da iznesem. On je biografski i govori o mom pradedi, o njegovom životu u periodu pre Prvog svetskog rata, o dvostrukom ubistvu i o tome da nema opravdanja za zločin. Osećala sam se lakšom posle toga – ističe Biljana Stanojević, za Ananas Magazin.

Na književnoj večeri je pesnikinja Katarina Kiković Jović pročitala odlomke iz recenzija koje su brojni istaknuti književnici, poput Ljubomira Stanojevića, napisali za dela Biljane Stanojević. Mladi niški glumac, režiser i producent Stefan M. Mladenović pročitao je pesmu Štansko dete, na srpskom i španskom jeziku, koju je Biljana posvetila upravo njemu.

Stefan M. Mladenović, Biljana Stanojević Foto: Ana Stanojević
Stefan M. Mladenović je čitao pesmu „Špansko dete“ Biljane Stanojević Foto: Ana Stanojević

Kao specijalni gost večeri nastupio je čuveni muzičar Goran Šepa, poznatiji kao Gale Kerber, koji je ovom prilikom istakao da je jako ponosan na svoju prijateljicu videvši koliko su joj podršku i poštovanje pokazali sugrađani na književnoj večeri.

Na književnoj večeri, o Biljani Stanojević i njenom stvaralaštvu, govorila je doktorka pedagogije Marija Ranđelović, iz ugla pedagoga ali i prijatelja:

Živimo u vremenu kada mnogi sebe nazivaju pesnicima. Učitelji su zbunjeni i nemaju jasne kriterijume ko je zapravo pesnik za decu, ko nije, šta je pedagoški vredno, a šta nije – rekla je doktorka pedagogije Marija Ranđelović i dodala – Negde sam želela da upozorim kolege prosvetare da vode računa i da imaju izbor, što jeste Biljana, kada oplemenjuju svoju nastavu sa gostovanjima pesnika.

Marija Ranđelović Foto: Ana Stanojević
Dr pedagogije Marija Ranđelović na književnoj večeri Foto: Ana Stanojević

Prisećajući se zajedničkog rada na projektu Sigurna kuća kada je zajedno sa Biljana radila sa decom iz osetljivih kategorija, napomenula je da je tad otkrila „magiju“ poezije Biljane Stanojević.

Objasnila je da su Biljana i ona tada radile za decu iz osetljivih kategorija. Marija je trebalo da radi radioničarski deo, a da joj Biljana pomogne u komunikaciji sa decom.

Tada sam shvatila da je njena poezija, osim toga što je ljubavna i okrenuta prijateljima, zapravo terapeutska. Malo ko ima takvu reč da može da deluje kao terapija – ističe dr Marija Ranđelović, za Ananas Magazin.

Ona je objasnila da nove generacije ne čitaju, čak ni najjednostavniju prozu, zahvaljujući tehnologijama, digitalnoj komunikaciji, virtualnim svetovima i socijalnim mrežama.

Dr Ranđelović je ovom prilikom naglasila da se Biljana poezijom obratila i onim mladima koji „lutaju“, a to su adolescenti.

Ono što je izašlo u knjizi Velika, mislim da je posle Mike Antića zadrlo u adolescentsko doba i da pubertetlije mogu da odahnu jer ima nešto i za njih. Na istoj smo talasnoj dužini, a imam mnogo razumevanja za mlade: počev od najmlađih, pa sve do adolescenata na čijoj sam strani – rekla je dr Ranđelović, o ovom „poduhvatu“ Biljane Stanojević.

Marija Ranđelović za Ananas Magazin Foto: Ana Stanojević
Dr Marija Ranđelović govori za Ananas Magazin Foto: Ana Stanojević

Biljanin način pisanja je primamljiviji za adolescente, kako je istakla Marija Ranđelović, između ostalog, zbog upotrebe kolokvijalnih izraza, koji su njima prihvatljivi.

Dodala je da je Biljana mnogima bila i podsticaj: Znam mnoge koji su čuli njene pesme, pa počeli da pišu.

Biljana nije pesnikinja koja piše da bi bila u lektiri. Ona piše bez opterećenja da će biti u čitankama i zato će biti u čitankama – zaključila je dr Marija Ranđelović.

U Biljaninoj poeziji mnogi su primetili emotivnost, pa čak i emocije koje je pesnikinja imala dok je pisala određenu pesmu.

Neko sa ovakvim iskustvom i istrajavanjem u dobu kada se na poeziju, i uopšte na književnost, ne gleda blakonaklono, ipak će ostati i opstati i u sledećem periodu jer je to nešto što je neodvojivo od nje.

Nemojte dopustiti da život prođe pored vas, živite punim plućima – uvek će biti onih koji su na vašoj strani – poručuje slavljenica, Biljana Stanojević.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: