Niški sajam knjiga obeležila velika posećenost, raznolikost ponude knjiga i renomirani pisci – Ananas Magazin `
KULTURA Niški sajam knjiga obeležila velika posećenost, raznolikost ponude knjiga i renomirani pisci

Niški sajam knjiga obeležila velika posećenost, raznolikost ponude knjiga i renomirani pisci

54. Sajam knjiga u Nišu održan je od 22. do 29. novembra i posetilo ga je više od 13.000 ljubitelja pisane reči. Iz Niškog kulturnog centra, koji je organizator Sajma knjiga, ističu da je ove godine naročito veliki broj dece posetio Sajam, što potvrđuje da su osnovne i srednje škole iz Niša i okoline ozbiljno shvatile značaj ove manifestacije.

Na Sajmu se ove godine predstavilo više od 80 književnihh i stripskih izlagača, a posebno interesovanje posetilaca, navode iz Niškog kulturnog centra, izazvali su antikvari, koji su u ponudi imali brojna izdanja izdavačkih giganata iz bivše Jugoslavije. Kao i svake godine do sada, na Sajmu su bile ravnopravno zastupljene beletristika, stručna literatura i raznovrsna publicistika, ali i knjige namenjene deci, književna i naučna dela, strip albumi, kapitalna i enciklopedijska izdanja, kao i najnoviji bestseleri i popularna literatura.

Posebnu pažnju privukle su i brojne promocije, prezentacije i tribine, koje su održane na Sajmu. U okviru ovih događaja, publici su se predstavila brojna imena niške, srpske i evropske literarne i stripske scene, kao što su Milosav Tešić, Zoran Živković, Marko Šelić Marčelo, Željko Pahek, Vladimir Krstić Laci, Dejan Stojiljković, Miloš Petković, Jovan Deretić i drugi.

U strukturnom i organizacionom smislu ovogodišnji Sajam je u potpunosti odgovorio visokim zahtevima posetilaca, izlagača i celokupne niške javnosti, jer se pokazalo da je uvođenje stripskog sajma kao noviteta u svakom pogledu pun pogodak, kao i da je moguće pomiriti dva donekle raznorodna aspekta ove sajamske manifestacije – njegovu tržišno-komercijalnu prirodu i društveno značajnu kulturno-umetničku suštinu – ističu iz NKC-a.

U cilju dodatne afirmacije knjige, NKC je tokom Sajma knjiga organizovao nagradnu igru za posetioce ovog događaja. Svi zainteresovani posetioci su mogli da ostave u posebnu kutiju, na ulazu u halu Čair, svoju poništenu ulaznicu sa upisanim ličnim podacima. Izvlačenje dobitnika nagrade biće održano 4. decembra na NTC-u, u 16 sati, u emisiji Dobar dan. Tom prilikom biti izvučena imena troje posetilaca koji će biti nagrađeni kapitalnim izdanjima izdavačkih kuća Pravoslavna reč i Niški kulturni centar.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: